3 café-uitbaters aan het woord: ‘In de media draait het vaak rond restaurants. De kleine volkscafés worden helaas vergeten.’

Het zal nog een hele poos duren vooraleer we weer op café kunnen gaan. In afwachting van de heropening hebben de meeste uitbaters het wel gehad met stilstand. Wij spraken met drie ambitieuze café-uitbaters over hun huidige situatie en visie op de toekomst. “Een café is een ontmoetingsplaats. De klanten die alleen komen, kunnen we moeilijk apart zetten.”

Ad Musters van muziekcafé De Floeren Aap

© Yoshine Kuwayama

Al acht weken vloeit er geen bier meer door de leidingen in de cafés in ons land als gevolg van het coronavirus. Hoe voel je je daarbij?

Ad: We hadden verwacht dat het voor drie weken zou zijn, uiteindelijk zitten we aan bijna drie maanden. Maar we hebben alle begrip dat het nodig is.

Hoe kunnen de mensen cafés het beste steunen op dit moment?

Er zijn op dit moment al veel initiatieven zoals “HorecaComeback”.
Wij hebben zelf een crowdfunding lopen, ook omdat we juist op dit moment van start gaan met een B&B boven onze zaak.

Op café met social distancing: mogelijk of blijf je liever dicht?

Dat gaat natuurlijk moeilijk worden. Een café is een ontmoetingsplaats. Wij hebben veel klanten die alleen komen, je kan hen niet allemaal apart zetten. De indeling van ons café leent zich ook niet echt om in te delen met tafels op 1,5 m afstand. We zouden zo maar 30% van onze klanten kunnen ontvangen. We zijn een muziekcafé met 3 tot 5 optredens per week. Die gaan we nu ook moeten schrappen. Ik hoop dat dit vanaf 1 september wel terug mogelijk is. Daarnaast zijn we bang voor het “Oostenrijk effect”, dat veel mensen nog weg zullen blijven. Ik denk dat wij er dan toch voor gaan kiezen om wat langer dicht te blijven, als de keuze er is.

Fanny Mannaert van café De Rop

© Fanny Mannaert

Al acht weken vloeit er geen bier meer door de leidingen in de cafés in ons land als gevolg van het coronavirus. Hoe voel je je daarbij?

Fanny: Toen de overheid aankondigde dat de horeca ging sluiten voor ongeveer 3 weken had iedereen er goede moed in. Velen maakten er gebruik van om alles even op te frissen. Na die paar weken werd het pijnlijk duidelijk dat dit langer zou aanslepen. Alle eetgelegenheden begonnen met afhaal en take-away. Voor cafe’s was er helaas geen alternatief. In de media draait het ook vaak rond tavernes, bistro’s en restaurants. De kleine volkscafés worden helaas vergeten.

Wat hoop je op 8 juni te mogen horen?

Het beste dat ik zou kunnen horen is dat de overheid cafés zelf laat beslissen of ze willen openen of niet. Met de nodige steun voor cafés die liever dicht blijven. Wij kunnen ons café dagelijks ontsmetten, maar als er geen sociaal contact mogelijk is dan heb ik schrik dat klanten zullen wegblijven. En laten we eerlijk zijn: in een kroeg waar slechts vijf personen tegelijk binnen kunnen is het uiteraard ook niet echt gezellig.

Op café met social distancing: mogelijk of blijf je liever dicht?

Ik denk dat het moeilijk zal zijn, maar niet onmogelijk. Een scenario dat ik wil vermijden is dat we verantwoordelijk worden gesteld voor het gedrag van de klanten. Indien de overheid dit wel doet, gaat niemand dit risico willen nemen. De mensen kunnen mét social distancing aan de toog zitten en biljart spelen. Ieder met een eigen ontsmette stok natuurlijk (lacht).

Tamara Willeborts van Tammy’s 

Heb je het gevoel dat de overheid genoeg aandacht schenkt aan cafés?

Neen, ze houden meer rekening met de restaurants en eetgelegenheden maar er wordt niet gekeken naar de cafés.

Wat hoop je op 8 juni te mogen horen?

Ik wil het liefst openen op de oude manier. Dus zonder sluitingsuur, met mensen aan de toog. Een café kan anders niet werken.

Hoe kunnen de mensen cafés het beste steunen op dit moment?

Op dit moment kunnen mensen weinig doen. Maar zodra we open mogen hoop ik wel dat ze massaal op café zullen gaan. Zodat we de schade kunnen inhalen.

Je zou ook graag