4 tips om room perfect op te kloppen

Kant-en-klare slagroomspuitbussen zijn handig als je er maar weinig van nodig hebt. Chocolademelk, koffie, aardbeien of pannenkoeken kan je er instant mee opfleuren. Heb je veel meer nodig, dan maak je best zelf een portie slagroom.

Wil je probleemloos room opkloppen, hou dan enkele regels in het achterhoofd. Niet zomaar elk type room kan je hiervoor gebruiken. Hier zijn 4 handige tips.

Vetpercentage

Koop room die minstens 30% vet bevat, 35% is nog beter. Magere room is hiervoor niet geschikt. Het roomvet zorgt ervoor dat fijne luchtbelletjes tijdens het opkloppen in de room wordt vastgehouden zodat het dikker wordt.

Gekoeld

Koude room recht uit de koelkast klopt het best op. Om de room nog eens extra koel te houden tijdens het opkloppen, gebruik je liefst een koude kom uit metaal of glas die je een half uurtje voor je eraan begint in de koelkast zet.

Werk snel

Begin de room eerst traag op te kloppen zodat het niet overal in het rond spettert. Eens de room na enkele seconden begint op te dikken, verhoog de snelheid van de mixer tot de room stijf is. Werk snel en klop niet langer dan nodig of je zal de luchtbelletjes in de room breken.

Snuifje zout?

Mythe of must? Klop je makkelijker room op als je zout toevoegt? Hier verschillen de meningen nogal over. Wel zeker is dat een snuifje zout de slagroom een iets rijkere smaak kan geven, zolang je niet overdrijft tenminste. Een tikkeltje zout kan vooral zoete slagroom wat extra charme geven.

(Tekst: June d’Arville)

Je zou ook graag