5 handige keukenhacks die koken nog eenvoudiger maken

In de jaren 80 maakten we gemiddeld nog graag twee uur tijd vrij om ‘s avonds een lekkere maaltijd klaar te maken. Vandaag verkiezen we snel en efficiënt koken en het liefst met zo weinig mogelijk voedselverspilling. Een paar handige, tijdbesparende keukenhacks zijn dus meer dan welkom.

1. Halveer al je kerstomaatjes in één keer

Kerstomaatjes zijn heel lekker, maar het is best tijdrovend om ze tomaatje per tomaatje te halveren. Gelukkig kan dat ook in één keer. Leg de kerstomaten op een zo plat mogelijk bord. Neem een dikke snijplank die stabiel kan blijven liggen en leg die op de tomaatjes. Snijd de kerstomaatjes vervolgens in één beweging door met een groot snijmes, terwijl je op de snijplank duwt om de tomaatjes op hun plek te houden. Voilà: meer tijd over voor de rest van het recept!

2. Zo blijven avocado’s langer rijp

Wat je nodig hebt om je avocado langer rijp te houden?  Eén witte of rode ui. Pel de ui, snijd hem in grote stukken en leg de stukken in een plastieken doosje. Leg de avocado met de open kant naar boven bij de ui en laat de pit van de avocado zitten. Sluit het doosje af met het deksel en bewaar op kamertemperatuur. Waarom dit werkt? Oxidatie is wat er meestal voor zorgt dat avocado’s snel bruin worden. Zwavelstoffen die aanwezig zijn in uien gaan die oxidatie tegen. En geen paniek, het aroma van de uien zal niet doordringen tot in de avocadosmaak.

3. Pel een ui veel sneller

Een ui is een basisingrediënt voor zowat elk gerecht. Tips om deze sneller fijn te snijden, kunnen je al heel wat tijd besparen. Snijd de twee uiteinden van de ui weg en neem een klein snijmesje. Maak een inkeping in de schil van de ui, van boven tot beneden. Nu kan je de schil makkelijk in één keer loshalen en kan je meteen aan het echte snijwerk beginnen.

4. Bak je aubergines goed krokant

Het enige nadeel aan aubergines? Dat het vaak lang duurt voor de groente gaar genoeg is. Dit komt omdat een aubergine ontzettend veel vocht bevat, wat tijdens het koken vrijkomt. Voor je de aubergines bakt of in de oven legt, is het daarom een aanrader om alle aubergineplakjes of -stukjes droog te deppen met een stuk keukenpapier. Bestrooi de aubergine daarna met wat zout en laat dit een kwartier intrekken. Zout slorpt vocht op, waardoor het vocht langzaam vermindert. Extra tip: een graffiti-aubergine bevat sowieso minder vocht dan een klassieke aubergine. De smaak ervan is ook voller en romiger. Een aanrader om eens uit te testen!

5. Haal meer uit je citroen en limoen

Het sap van een citroen of limoen is de ideale finishing touch in veel recepten. Meestal heb je maar een helftje nodig, met als gevolg dat de citroen of limoen vaak wak wordt in de koelkast, en de frisse smaak vervaagt. Snijd het onderste van de citroen of de limoen en leg dit even opzij. Gebruik de hoeveelheid citrusvrucht die je nodig hebt, en prik het onderste van de citrusvrucht er vervolgens opnieuw op met een cocktailprikker. Zo bewaar je de frisheid ervan tot het volgende gebruik!

 

Je zou ook graag