5 Vlaamse chefs die groenten een ereplaats geven

Voor een lange tijd was de hoofdrol in de gastronomie weggelegd voor vis en vlees. Maar tijden veranderen en we zien steeds meer groenten in de hoofdrol. Vegetarisch eten breekt door in de gastronomie. Deze 5 chefs geven groenten een ereplaats op hun menukaart.

1. Sylvester Schatteman – Hofke van Bazel*

De vice-wereldkampioen in de veganistische keuken, Sylvester Schatteman, zet het kleine dorpje Bazel culinair op de kaart. Hij heeft een enorme moestuin waar hij zijn groenten en kruiden zelf kweekt. Het concept is bijna 10 jaar geleden ontstaan nadat de mede-eigenares Gina Miurin het moeilijk vond om als vegetariër op restaurant te gaan. Bij Hofke van Bazel heb je naast een volledig vegetarische menu ook op elke andere menu een vegetarische variant.

Koningin Astridplein 11-13, 9150 Bazel

2. Seppe Nobels – Graanmarkt 13

Graanmarkt 13 staat al even op de kaart als één van de beste groenterestaurants in België. Seppe Nobels houdt zijn ecologische voetdruk zo laag mogelijk door lokale producten gebruiken in combinatie met kruiden en honing uit zijn eigen rooftop garden. Momenteel bestaat de menukaart van Graanmarkt 13, 80% uit groenten, 15% uit vis en maar 5% uit vlees. Zo zie je dus dat groenten helemaal niet saai hoeven te zijn. De eenvoudige, eerlijke en gezonde keuken is alvast een hit bij foodies.

Graanmarkt 13, 2000 Antwerpen

3. Nicolas Decloedt – Humus x Hortense

Chef Nicolas Decloedt leerde het vak in de beste restaurants van Europa (Mugaritz, In de Wulf, Bon Bon). Zijn liefde voor de rijke Belgische culinaire traditie koppelt hij aan duurzame keuzes, botanisch onderzoek en wildpluk. Hij zoekt steeds de meest kwaliteitsvolle ingrediënten en tegelijkertijd de minste voedselverspilling dankzij eeuwenoude conserveringstechnieken en zero-waste botanical cocktails. Decloedt werd dan ook verkozen tot de ‘Beste Groentechef’ door de culinaire gids Gault & Millau. Het duurzame restaurant is kleinschalig en heeft de look van een Brits theehuis, een eigentijds maar tegelijk tijdloos interieur waar gezelligheid troef is.

De Vergniesstraat 2, 1050 Elsene

4. Bart de Pooter – Pastorale**

Als winnaar van de award ‘Beste groenterestaurant van België 2018’ mag chef Bart de Pooter van restaurant Pastorale niet ontbreken in ons lijstje. De jury prees de chef door zijn “belevingskeuken waar evenwicht, eenvoud en kracht centraal staan”. De groenten komen uit zijn eigen tuin en hij oogst ze pas als hun smaak optimaal is. Breng je binnenkort een bezoekje? Kies dan voor het menu ‘Flora’ waar de focus volledig ligt op groenten, gebracht op een originele manier.

Laarstraat 22, 2840 Reet

5. Michael Vrijmoed – Vrijmoed **

Vrijmoed is een tweesterrenrestaurant in het hartje van Gent dat zich voornamelijk focust op groenten. Aan het fornuis maakt chef Michael Vrijmoed geen onderscheid tussen zogenaamde nobele en minderwaardige ingrediënten of productresten. ‘Quality is in the eye of the beholder’. Daarom werkt hij graag met alles waaruit hij smaak kan halen. Zodat wat de natuur voortbrengt optimaal aan bod komt. Die visie heeft hem in 2018 beloond met de 2de  plaats in de wereldranglijst van beste groenterestaurants. Kies voor het menu ‘Puur groenten’ en ervaar zelf wat groenten te bieden hebben op het hoogste niveau.

Vlaanderenstraat 22, 9000 Gent

 

Je zou ook graag