Dit zijn de 7 meest gemaakte pastafouten

Van spaghetti bolognaise tot gevulde ravioli: bij Culinaire Ambiance zijn we zeer serieus als we het over pasta hebben. Zo serieus, dat we besloten hebben om 7 veelvoorkomende pastafouten voor je op te lijsten. 

Olijfolie toevoegen

Veel mensen voegen olijfolie toe aan het kokend pastawater om het plakken te voorkomen. Dit moet je absoluut niet doen. Olijfolie drijft naar de bovenkant van je water terwijl je pasta in het water zit. Wat wel helpt is om na het afgieten er een dun laagje olijfolie door te roeren. Zo voorkom je dat de pasta aan elkaar plakt.

Je pasta breken

Een van de belangrijkste pastaregels: breek de pasta niet voor het koken. Zoals de Italianen zeggen: elke pastasoort heeft zijn eigen vorm en bestaan. Pasta breken is dus Italiaanse heiligschennis. Laat lange pasta gewoon lang, en indien je liever korte pasta eet, kies voor spirelli of macaroni.

Te gaar

Als je pasta eruitziet alsof het twee weken in een moeras heeft gedreven – bleek, gezwollen en met de zachtste aanraking in stukken valt – dan heb je een probleem. Pasta eet je al dente, ofwel beetgaar. Proef af en toe van je pasta terwijl die aan het koken is, zo voorkom je deze grote fout. Een heerlijke tip: giet je pasta 1 à 2 minuten te vroeg af, en gaar hem de laatste minuten door in de pan samen met de saus.

Te veel saus

Er bestaan heel wat heerlijke soepen waar je pasta in kunt doen, zoals bijvoorbeeld kippensoep met pasta. Maar dat is natuurlijk soep. Indien je pasta maakt, vermijd de fout van er te veel saus bij te doen. Er moet net genoeg saus zijn om alle pasta – royaal, zelfs – te bedekken. Pasta moet worden gekleed in de saus, niet verdronken.

Te weinig zout

Pasta die in gezouten water gekookt is, is vaak lekkerder. Pasta wordt namelijk snel zoetig en flauw van smaak als je geen zout in het water doet. Dit is vooral belangrijk als je op z’n Italiaans weinig saus gebruikt. Het gezouten kookwater kan je achteraf ook prima gebruiken om de saus smaak te geven.

Geraspte kaas uit een pakje

Geraspte kaas in een pakje: liever niet. Indien je de keuze hebt om voor een blok kaas te gaan die je zelf kan raspen, ga ervoor! Zoals zwarte peper, verliezen harde kazen als parmigiano-reggiano of grana padano veel van hun smaak wanneer ze op voorhand geraspt worden. Een blok kaas kopen en hem zelf raspen: een kleine stap voor de mensheid, maar een grote stap voor de smaak van kazen!

Koud water overgieten

Spoel de pasta niet met koud water na het koken. De pasta is gekookt en klaar om geserveerd te worden. Na het afgieten voeg je enkel wat saus of kookvocht toe, dus draai die kraan met koud water maar dicht.

Je zou ook graag