8 etenswaren waarvan je niet wist dat je ze kon invriezen

Hoe goed onze intenties ook zijn, vaak verdwijnen de restjes van het weekmenu alsnog in de vuilnisbak. Zeker wie alleen woont kan hier over meespreken. Op jaarlijkse basis komt dit neer op zo’n 13% van ons eten, dat is ruim 40 kilo voedsel per persoon per jaar. Om de voedselverspilling tegen te gaan, geven wij een overzicht van de etenswaren die geschikt zijn om in te vriezen, maar waar je nooit bij had stilgestaan.

Avocado’s

Ingevroren avocado’s blijven tot 4 maanden eetbaar, zonder in te boeten aan smaak of textuur te verliezen. Voor je de avocado invriest kan je best eerst even de pit verwijderen. Stop dan de avocado in een diepvrieszakje. Bij het ontdooien kan je de avocado met de opengesneden kant op keukenpapier leggen. Zo kan het vocht worden opgenomen.

Eieren

Eieren vries je niet in z’n geheel in, maar die breek je eerst en kluts je goed door elkaar. Je kan ze zelfs als afkruiden met peper en zout. Het mengsel giet je nadien in een bakje of zakje om in te vriezen. Dat roerei bij het ontbijt is al zo goed als klaar.

Noten en zaden

Noten kunnen na een tijdje hun knapperige textuur verliezen als je ze te lang bewaart of niet goed afsluit. Ook voor noten geldt: als je ze in een diepvrieszakje bewaart, kun je ze véél langer bewaren: tot wel twee jaar. Ook zaden en bloem kun je trouwens heel goed invriezen.

Verse kruiden

Dé vraag waar menig keukenprins(es) het hoofd over breekt: kun je verse kruiden wél of niet invriezen? Stop met twijfelen: het kan! Snijd de blaadjes klein en bewaar ze in een bakje en giet er wat water en olijfolie over. Je kan de kruiden dan meteen over je gerecht strooien.

Hummus

Hummus uit de supermarkt blijft sowieso al een pak langer goed dan de zelfgemaakte versie. Als je de zelfgemaakte kikkererwtendip langer wil bewaren (of je hebt ineens een grote portie gemaakt), dan kan je dat gewoon in een bakje invriezen. Giet er wel een flinke scheut olijfolie bij.

Granola

Hier geldt opnieuw hetzelfde als bij de hummus. Granola uit de supermarkt blijft veel langer houdbaar én krokant dan de zelfgemaakte variant. Granola invriezen kan ook, maar probeer er voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk lucht aan kan. Doe je bakje dan ook zo vol mogelijk, zo is er weinig plaats voor lucht in het bakje. Granola blijft tot 3 maanden houdbaar in de vriezer. Wil je de granola ontdooien? Neem het bakje de avond voordien uit de diepvries en ’s ochtends heb je kraakverse granola!

Gember

Als je regelmatig Aziatische gerechten kookt, heb je vast ook altijd een stukje verse gember in je koelkast liggen. Die gaat best lang mee, maar kan na verloop van tijd natuurlijk ook gaan schimmelen. Slimmer is het misschien om de gember alvast in te vriezen. Dat kan, zolang je de gember eerst raspt.

Kaas

Eigenlijk kun je alle soorten kaas bewaren zolang je ze in kleine stukjes doet. Rasp de oude of jonge kaas tot kleine stukjes en bewaar die in een diepvrieszakje in de vriezer. Handig voor over een pasta of een ovenschotel.

Kruiden Eieren Kaas Invriezen Voedselverspilling

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer