Afscheid van een Brussels 'figuur': sterrenchef overleden

“Zijn klassiekers hebben me vaak k.o. geslagen, maar dit is een k.o. waar ik niet te snel van overeind ga krabbelen.” Guy Van Cauteren reageert op het overlijden van zijn spitsbroeder, de Bretoens-Brusselse voormalige chef Alain Troubat van Le Stirwen.

“Ik wou dat ik beter nieuws had om het weekend in te zetten, maar het is niet anders: gisteren is Alain Troubat overleden. Brusselaar en Bretoen tegelijk, en beide even fanatiek. Iemand waarvan men zegt dat hij ‘een figuur’ is. Troubat heeft jaren Le Stirwen gerund, een restaurant aan de Place Jourdan in Etterbeek, waar hij een ster had.”

“Troubat was een goede vriend van mij: we zijn generatiegenoten en hielden van hetzelfde soort keuken. Met centraal daarin klassiekers als cassoulet, tête de veau… maar dan uitgevoerd tot in de perfectie. Vooral zijn lièvre à la royale was een referentie. In die mate zelfs dat Michelin-inspecteurs een bezoekje aan Le Stirwen aanraadden aan iedere chef die het gerecht op z'n kaart had staan."

“Troubat was van oordeel dat je moest doen waar je goed in bent. En dat je je tijd niet moet verdoen met dingen waar anderen beter in zijn. Géén brood bakken als je om de hoek het beste brood van de stad kunt vinden. Neem nu zijn steak tartaar: die werd zoals het hoort aan tafel bereid en ondertussen sloop de commis naar buiten om in het frituur op de Place Jourdan de beste frieten van de stad te gaan halen. Sommigen zullen zeggen dat Maison Antoine het beste frituur ter wereld is – Angela Merkel is er onlangs nog een frietje gaan steken – maar daar wil ik me niet over uitspreken.”

“Enkele jaren geleden had Troubat het restaurant overgegeven aan een bekwaam duo. Chef François-Xavier Lambory heeft nog gewerkt bij BonBon en Sea Grill. Het restaurant heeft nog steeds een heel mooie 15/20 in Gault Millau. Ik wens hen en de familie van mijn goede vriend Alain veel sterkte in deze sombere dagen.”

“Alains klassiekers hebben me vaak k.o. geslagen, maar van deze k.o. zal ik niet te snel overeind krabbelen. Vaarwel, mijn vriend.”

(Tekst: Guy Van Cauteren)

Guy van cauteren Belgische klassiekers Klassieke keuken Le stirwen In memorian Brusselse gastronomie Alain troubat Franse klassiekers Maison antoine

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer