Al tweede jaar op rij daalt de wereldwijde productie van vlees

Voor het tweede jaar op rij daalt de wereldwijde productie van vlees. Dat blijkt uit cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN. De twee grootste oorzaken zijn de varkenspest en de lockdown. 

Minder varkensvlees

We zien vooral een scherpe afname in de productie van varkensvlees. Dit jaar werd er 101 miljoen ton geproduceerd, dat is 8 procent minder dan vorig jaar. In totaal kijken we naar een productie van 330 miljoen ton vlees dit jaar, 1.9 procent minder dan 2019. Het is al het tweede jaar op rij dat de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN een daling opmerkt.

Eten we minder vlees? Helaas kan dit nog niet vastgesteld worden. De dalende productie heeft te maken met de varkenspest in China, waarbij tientallen miljoenen varkens geslacht werden vanwege de ziekte. De productie werd hierbij verstoord, en het evenwicht kan niet zomaar terug hersteld worden.

Coronacrisis

De grootste boosdoener? De coronapandemie heeft de wereldwijde productie van alle soorten vlees beïnvloed. Door de strenge regels waren er minder werknemers actief in de vleesindustrie, sommige sectoren moesten zelfs volledig sluiten. De lockdown heeft gezorgd voor een lagere verkoop aan de horeca, scholen en evenementen. Dit leidde tot grote overschotten, die maar gedeeltelijk gecompenseerd konden worden.

Toekomst zonder vlees

Eten we in de toekomst geen vlees? Daar bestaat nog geen duidelijk antwoord op. Maar we kunnen vaststellen dat de coronapandemie ons minder vlees zal doen eten. Zeker wanneer het land economisch getroffen zal worden, dan gaat een luxeproduct zoals entrecote al snel van het boodschappenlijstje verdwijnen. Onze eetgewoonten veranderen, en het klimaat en dierenwelzijn spelen hier ook een grote rol in. We worden steeds meer bewust van wat we op ons bord krijgen. Ook in gastronomische restaurants spelen groenten vaker de hoofdrol. En misschien eten we straks allemaal laboratoriumvlees? Helaas hebben we geen glazen bol om in de toekomst te kijken. Maar de trend zet zich verder, de consument verandert en de voedingsindustrie evolueert mee.

Vlees Corona Vleesconsumptie Pandemie Vlees productie

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer