Alles wat je moet weten over de populaire wijnstreek Bordeaux

Bordeaux, de befaamde Franse wijnstreek die er met kop een schouders bovenuit steekt. De thuis van veel wereldberoemde wijnhuizen maar eigenlijk tellen zij samen maar voor 5% van de productie. Welke andere wijnen kan je vinden in Bordeaux en waar is de streek nog zoal voor bekend? Kan een bordeauxwijn ook vriendelijk zijn voor de portemonnee? Wij nemen je mee doorheen het landschap vol natuur en zandgekleurde kastelen!

Gevormd door rivieren

Gelegen in het Zuidwesten van Frankrijk vinden we Bordeaux, een grote wijnstreek met wel 60 verschillende appellaties. Om het simpel te houden heeft de natuur zelf het gebied verdeeld in 3 delen door middel van rivieren.

De rivieren die stromen doorheen Bordeaux hebben veel te maken met het succes van de streek. De aanwezigheid van het water zorgt voor een gematigd klimaat en is medebepalend voor de kwaliteit van het wijnjaar. Maar ook de unieke en gevarieerde grondsoorten creëren een uitzonderlijke wijn.

De hoofdrivier met uitmonding in de Atlantische Oceaan heet de Gironde. De Gironde heeft een linkeroever waar je de Médoc terugvindt en een rechteroever met de minder bekende wijnregio Bourgeais-Blayais. Die rivier splitst zich meer landinwaarts op in 2: de Garonne en Dordogne. Daartussen vind je het voor zichzelf sprekende wijngebied Entre-Deux-Mers. Het wijngebied Libourne strekt zich uit aan de rechteroever van de Dordogne, waar onder andere Saint-Emilion en Pomerol liggen. En aan de linkeroever van de Garonne vind je de Graves-streek en appellaties voor zoete witte wijnen.

Bordeaux is de bakermat van de rode wijn die zo een 90% van de productie inneemt.

Het leven door een roodgekleurde bril

Bordeaux is de bakermat van de rode wijn die zo een 90% van de productie inneemt. Die rode wijn wordt gemaakt met een combinatie van 3 druivensoorten, ook wel de Bordeaux blend genoemd. Cabernet Sauvignon is stoer, rijk aan tannines en daardoor ook bitterder. Merlot is zoeter, soepeler en ‘makkelijker’ drinkbaar. Niet voor niets dat deze twee druiven, met name in de Bordeaux, elkaar aanvullen om tot een mooi compromis te komen. De kleine toevoeging van Cabernet Franc of Petit Verdot zorgt voor meer complexiteit.

De Bordeaux blend heeft variërende percentages per druivensoort. Op de rechteroever in Saint-Emilion en Pomerol voegen ze Cabernet Sauvignon toe aan de overheersende Merlot om de wijn meer body te geven. De Médoc op de linkeroever voegt op zijn beurt Merlot toe om de robuuste Cabernet Sauvignon een toontje lager te laten zingen.

On a budget?

Bordeaux Supérieur wijn is geproduceerd in de wijngaarden van Bordeaux, maar afkomstig van wijnstokken die ouder zijn dan het gemiddelde. Bordeaux Superieur staat in voor de helft van de wijnproductie in de hele Bordeaux-regio. Dit type wijn is geliefd om zijn elegantie, stijl en aromatische complexiteit en komt niet uit één specifieke regio maar is een combinatie van verschillende wijngaarden. De eerlijke verhouding tussen prijs en kwaliteit staat hier bovenaan. Je betaalt voor de kwaliteit van de wijn maar niet voor de grote naam, wat vaak gebeurt in de wereldbekende wijnstreek. Een fles Bordeaux Supérieur vind je al rond de prijs van 10 euro bij uw wijnhandelaar en ze is verkrijgbaar in zowel wit, rood als rosé.

Vergeet de sublieme witte wijnen niet!

Witte wijnen zijn hier in de minderheid maar je mag ze zeker niet vergeten! Zowel frisse, volle als heerlijk zoete witte wijnen kan je terugvinden in Graves en Pessac-Léognon aan de linkeroever van de Garonne. Sauvignon Blanc zorgt voor de frisheid terwijl Sémillon er een fuitige toets aan geeft. Een Bordeaux blanc uit Graves is perfect als aperitief of bij simpele gerechtjes. Vervang je vatgelagerde chardonnay eens met een witte wijn uit Pessac-Léognon: hetzelfde volle karakter met een complexere fruittoets!

De zoete wijnen gemaakt rond de Garonne zijn wereldberoemd, denk dan bijvoorbeeld aan Sauterne. De oorzaak van de zoete wijnen is alweer de danken aan een rivier, deze keer de Ciron die ontstaat uit de Garonne. De ochtenddauw die vanuit de Ciron op de druiven belandt in combinatie met de juiste temperatuur zorgen voor een aantasting met edel rot. Bij edele rotting of pourriture noble wordt de schil van de druif poreus. Hierdoor verdampt er vocht uit de druif, met een toename van het gehalte aan suikers, smaakstoffen en aroma’s tot gevolg. Ze worden gezien als de perfecte bewaarwijnen voor bij een dessert of volgens de traditie bij foie gras.

Open een goede rode bordeauxwijn niet meteen, laat hem een paar jaar rijpen.

Bordeaux en eten

Serveer deze klassieke wijnen in combinatie met een klassiek gerecht. Als je de volgende twee regels volgt dan kan het niet misgaan. Nummer 1: er moet genoeg umami aanwezig zijn, denk maar aan rood vlees, champignons, kaas,.. En nummer 2: om de uitbundige tannines in balans te brengen zorg je best dat er een bepaalde vettigheid in het gerecht aanwezig is. Denk maar aan een côte à l’os met frietjes en champignonroomsaus.

Open een goede rode bordeauxwijn niet meteen, laat hem een paar jaar rijpen. De wijn zal in verloop van tijd meer een geheel worden en complexere aroma’s ontwikkelen. Op zoek naar de beste

wijnjaren? Die zijn 2009, 2010, 2015, 2016. Het ideale moment om je kelder opnieuw te aan te vullen dus!

Andere wijngerelateerde specialiteiten van Bordeaux

De beroemde cannelés de Bordeaux, het gekarameliseerd gebakje met rum dat bekend staat als de specialiteit van de streek. Wat heeft dat te maken met wijn? Wel, vroeger werden er tijdens een fase in de vinificatie, klaren genoemd, eiwitten aan de vaten toegevoegd om de kostbare nectar te stabiliseren. De ongebruikte dooiers werden gebruikt voor de cannelés!

Op citytrip in Bordeaux? Breng dan zeker een bezoek aan La Cité du Vin! Al je zintuigen komen er aan bod bij 20 themaspots, waar je spelenderwijs (interactief, tactiel, visueel) meer leert over wijn. La Cité du Vin is niet alleen een regelrechte ode aan de wereldwijncultuur, het is ook een imposant architectonische bouwwerk! Het is 55 meter hoog en door lichtreflecties op het glas en metaal aan de buitenkant verandert de look van dit gebouw met alle weertypen mee.

Je zou ook graag