Bakken met Madam Bakster

Met “Madam Bakster” brengt Laura Verhulst een uitgebreide collectie gezondere alternatieven voor de klassieke desserts (als cheesecake, bavarois, kletskopjes…). Ze ging jaren geleden op zoek naar plantaardige vervangers voor melk, boter, room, eieren, en eigenlijk alle ingrediënten van wat voor dessert dan ook. “Ik was vijftien toen ik dacht dat ik desserts voorgoed uit mijn leven zou moeten bannen om mijn strijd tegen de kilo’s onder controle te krijgen. Maar mijn passie voor gebak bleef me hardnekkig achtervolgen, en gelukkig maar. Zo ontdekte ik een nieuwe manier van bakken: zonder geraffineerde suiker, tarwe of dierlijke producten. Uren spendeerde ik in mijn kleine keuken om te experimenteren en de wereld van plantaardige, gezonde desserts verder te verkennen. Na veel vallen en opstaan ontwikkelde ik er de recepten die zouden leiden tot waar Madam Bakster nu staat.”

In haar boek haalt Madam Bakster ook zes mythes over veganisme aan. Deze drie zijn misschien wel het hardnekkigst.

Het is niet gezond, we zijn geboren met tanden voor vlees

Een veganistisch eetpatroon kan heel gezond zijn, zolang de plantaardige producten genoeg belangrijke eiwitten en vitamine B12 bevatten. De structuur van de eiwitten uit vlees, vis en eieren, is vaak wel van een meer hoogwaardige kwaliteit, maar kan dus perfect vervangen worden door plantaardige alternatieven.

Het is duur

Je kan een veganistisch eetpatroon zo duur en goedkoop maken je zelf wil. Als je rekening houdt met seizoensgroenten en –fruit, kun je al veel uitsparen. Je vult je keukenkastjes met goedkope basisproducten en kookt een voorraad om in te vriezen. Met een goede kruiding kom je ook al ver.

Je eet geen proteïnen

Plantaardige voedingsmiddelen bevatten óók proteïnen. Met een combinatie granen, peulvruchten, noten en zaden en vleesvervangers krijgt je voldoende proteïnen binnen die samen alle essentiële aminozuren bevatten.

 

Madam Bakster is hier verkrijgbaar 

Je zou ook graag