Belgische enige Europese chef op prestigieus evenement in VS

Haar Michelinster mag ze dan (vrijwillig) zijn kwijtgespeeld, toch blijft de Brugse topchef Karen Keygnaert de wereld van de gastronomie inspireren. Op 31 juli is ze uitgenodigd, als enige Europese, om deel te nemen aan Women in Food, een prestigieuze evenementenreeks in San Francisco.

Women in Food is het geesteskind van Dominique CRENN, in 2016 nog bekroond tot beste vrouwelijke chef in de prestigieuze San Pellegrinolijst. Haar restaurant, Atelier Crenn, was het allereerste tweesterrenrestaurant in de VS met een vrouwelijke chef. Vorig jaar debuteerde het restaurant nog in de tot 100 uitgebreide World’s 50 Best restaurants, met een mooie 83ste plaats.

Om maar aan te zeggen dat de française – Crenn is oorspronkelijk van Versailles – de eerste de beste niet is. Bovendien is ze de drijvende kracht achter Women in Food, een prestigieuze reeks van diners waarbij ze telkens met twee andere vrouwelijke chefs een six-hands-dinner organiseert.

Bedoeling van het evenement is om er de aandacht op te vestigen dat er veel vrouwelijk talent rondloopt in de wereld van de gastronomie.

Dit jaar zijn er zes avonden, met dus naast Crenn zelf twaalf vrouwelijke gastchefs. De meeste daarvan komen uit de VS, met één lady chef uit Hong Kong en Keygnaert. Waarmee onze landgenote meteen de enige Europese chef is die mag koken op Women in Food.

Crenn selecteert haar gastchefs omwille van hun inspirerende gerechten en hun eigenzinnige stijl van koken, maar ook omwille van hun licht-rebelse attitude en hun inzet voor de sector in het algemeen, en vrouwelijke chefs in het bijzonder.

Op 31 juli is het de beurt aan Keygnaerts die naast Dominique Crenn ook Rebecca WILCOMB van restaurant Herbsaint in New Orleans naast zich krijgt.

“Ik beschouw het als een ongelooflijke eer om in dit lijstje te staan én door Dominique geselecteerd te zijn” zegt Karen Keygnaert. “Ze is al jarenlang zo’n beetje een persoonlijke heldin in de culinaire wereld, omwille van haar keuken, maar ook voor haar stijl en no-nonsense aanpak, waarin ik me wel kan vinden. Dus toen die uitnodiging binnenkwam, was het even stressen, maar ik ben enorm fier.”

Nadat Keygnaert in 2017 de deuren van A’Qi sloot (en zo vrijwillig haar michelinster afstond – A’Qi was trouwens jarenlang het enige sterrenrestaurant in West-Vlaanderen gerund door een vrouwelijke chef), opende ze haar nieuwe zaak Cantine Copine in Brugge.

Van harte proficiat, Karen. Doe dat goed, ginder!

Je zou ook graag