Benoît Nihant: 'We produceren nooit twee keer identiek dezelfde chocolade.'

Bij chocolade wordt het smaakverschil doorgaans gemaakt op basis van de toegevoegde aroma’s, bij chocolatier Benoît Nihant daarentegen ligt de toegevoegde waarde in de plantage van herkomst.

Tekst: Danny Verheyden

De meerderheid van de chocolademakers gebruiken gesmolten chocolade als grondstof, chocolade die al te vaak op industriële wijze geproduceerd wordt. Benoît Nihant daarentegen koos ervoor om het bereidingsproces volledig zelf te controleren vanaf het prille begin, dus vanaf de selectie van de cacaobonen bij de telers-plukkers zelf. Cruciaal daarbij is de samenwerking met de plantages. Deze bevinden zich in Cuba, Ecuador, Jamaica, Madagascar, Nicaragua en Venezuela.

De boon

De aard van de bodem, de hoeveelheid zon, de soort cacaoboom die er geteeld wordt, maar ook de vakkennis van de telers zelf zijn allemaal factoren die een invloed hebben op de aromatische nuances van deze chocolades. Bij aankomst in de pakhuizen van Nihant in ons land worden de bonen zachjes geroosterd en methodisch open gekraakt. Met veel geduld wordt de schil verwijderd, waarna de bonen worden fijngemalen en tot slot geconcheerd (mixen van de chocolademassa) worden.

“Elke  dag  maken  wij  in  onze  ateliers  chocolade  met  verschillende  smaken, en elke  week  produceren  wij  bijzondere chocolade  die  nooit  identiek  is."

Om het unieke karakter van een specifieke boon te bewaren, mengt de chocolatier geen bonen die afkomstig zijn uit verschillende plantages. Geen “blended” chocolade dus. Met soms twee eeuwen oude machines creëert Nihant opnieuw de aromatische nuances die vooral door de industralisering van chocolade in het vergeethoekje waren beland.

“Wij vertrekken niet van het eindresultaat om terug te gaan tot de boon. Wij vertrekken liever van de boon om te eindigen met chocolade”, aldus Benoît Nihant, die in 2006 zijn eerste atelier onderbracht in de…gezinsgarage.

Van Japan tot Dubai

Inmiddels strekt de klantenportfolio van Nihant zich uit tot Japan en Dubai. In ons land verwerkt o.a. Ralf Berendsen, chef van Domaine La Butte aux Bois in Lanaken, de chocolades van Nihant in een aantal desserten. “Elke dag maken wij in onze ateliers chocolade met verschillende smaken, en elke week produceren wij  bijzondere chocolade die nooit identiek is, aldus Benoît Nihant. Sommige chocolades zijn wat zuurder, anderen wat zoeter,  nog anderen onthullen tonen van  rode vruchten. Het smakenpalet  is haast eindeloos.”

Chocolatier Benoît Nihant heeft een boetiek aan de Waterloose steenweg in Elsene en beschikt daarnaast ook over boetieks in Luik (2), Embourg en Awans (telkens 1).  Zijn producten zijn ook verkrijgbaar bij Rob-The Gourmet’s Market in Woluwe. Voor meer info, surf naar www.benoitnihant.be

Chocolade Belgie Nihant

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties