Bier bestellen op restaurant: 4 tips van biersommelier Belinda Eelbode

Voor bier kiezen op restaurant omdat het goedkoper is dan de wijn op de kaart? Niet de beste maatstaf voor wie de smaakfactor van de avond wil laten slagen. Het ABC van foodpairing start bij het analyseren van wat er in je gerecht zit, om vervolgens een keuze te maken voor een bijpassende drank. Biersommelier Belinda Eelbode licht graag toe op welke elementen je moet letten om een smakelijke beslissing te nemen.

Beer To Taste

Biersommelier en biergids Belinda Eelbode weet als de beste welke bieren en gerechten elkaar complementeren. Als oprichter van Beer To Taste, stelde ze de afgelopen maanden bierproefpakketten samen waarbij een volledige gids kwam met daarin welk hapje bij welk bier in het pakket paste en waarom. Haar eigen bier, De Wijze Willem, pairt ze bijvoorbeeld met chocolade pralines met ganache en daarin een toets van het bier zelf. “Die subtiele accenten maken het een topcombinatie”.

Ook in haar huidige pop-up in Roeselare serveert Belinda een mooi samenspel van lokale bieren en artisanale hapjes. Je kan er in een gezellige biertuin genieten van maar liefst 40 verschillende streekbieren mét bijpassende hapjes erbij. “Het is belangrijk dat je niet een hele avond alleen maar zuiver bier drinkt, maar dat je smaakpapillen ook nog andere smaken te verwerken krijgen. Zo proeft alles intenser”.

Biertips voor op restaurant

  1. Durf zeker eens experimenteren op restaurant. Je moet niet altijd per se je favoriete biertje op de kaart kiezen, je kan evengoed vragen aan de biersommelier wat er goed bij je gerecht past. Als dat dan iets anders is dan je gewend bent te drinken, kan dat qua smaak helemaal verrassen. Wie weet heb je er dan een nieuwe favoriet bij.
  2. Je hoeft niet heel de avond aan één stuk door alleen maar bier te drinken. Neem gerust een wijntje ertussen of eindig met een zoete wijn. Je moet oppassen dat je geen smaakvermoeidheid krijgt door vanaf het begin tot het einde van de avond voor bier te kiezen. Zeker als het over eenzelfde type bier gaat, heb je daar snel last van. Dat neemt zowel de smaak van je gerecht als van je bier weg en dat zou jammer zijn.
  3. De sterkte van het gerecht en de sterkte van het bier moeten in balans zijn. Start bij je aperitief met licht bier met een lager alcoholpercentage. Bij voorkeur niet hoger dan 6%, want het moet niet meteen te zwaar zijn. Een zuur of bitter bier zet je maag wat open en is perfect om mee te starten. Bij je voorgerecht past iets zachter, denk hierbij aan een wit of blond biertje. Bij het hoofdgerecht kan je dan naar de iets zwaardere bieren gaan, omdat het ook om een zwaarder gerecht gaat. Voor het nagerecht is er veel keuze uit goede dessertbieren.
  4. Bitter en zuur gaan absoluut niet samen. Dat is één van de basisprincipes die je makkelijk kan onthouden. Dat is nooit een goede combinatie. Een gerechtje met een zurige vinaigrette past niet bij een bitter bier, dat komt niet goed van smaak. Let op de bereiding van het gerecht, de kruiden die gebruikt worden en de saus die erbij geserveerd wordt. Je kan op basis daarvan beslissen wat wel en niet gaat.

Liever persoonlijk bier- en foodpairing advies van Belinda Eelbode? Bezoek haar pop-up van Beer To Taste nog 2 maanden lang in de Nieuwe Wijkstraat 14 in Beveren, Roeselare.

LEES OOK: Wijn bestellen op restaurant, drie tips van sommelier Sam Verheecke

Je zou ook graag