Cacio E Pepe lijkt simpel, maar enkel zo maak je indruk op de lokale Italiaan

Je hebt klassiekers in wording, en je hebt iconische gerechten die al decennia lang meegaan. Niet vanwege hun aartsmoeilijke recept, maar dankzij pure, eenvoudige ingrediënten die een sensationeel geheel vormen. Met Cacio E Pepe kan je elke Italiaan een plezier doen, maar er zit wel een addertje onder het gras.

Pecorino, peper en pasta

Kaas, pasta en peper: de naam geeft zo goed als alles prijs, maar de techniek om dit gerecht juist te bereiden opent de deur naar talloze andere klassieke pasta’s. Bij Cacio E Pepe is kaas is erg belangrijk: gebruik een goede pecorino romano als basis. Deze kaas op basis van schapenmelk is erg rijk van smaak en heeft de juiste textuur nodig om in je saus te verwerken. Zorg voor een fijngemalen massa door het in de blender te mixen of een erg fijne rasp te gebruiken. 

Je kan voor de snelste weg kiezen en voorgemalen peper gebruiken, maar een échte Italiaan gebruikt verse tellicherry-peper. Deze grote peperbolletjes zijn niet erg pikant, maar hebben wel enorm veel smaak. Het enige andere ingrediënt dat je nodig hebt is een kwaliteitsvolle spaghetti. 

Zorgvuldig

Neem een flinke dosis pecorino romano en rasp het erg fijn. Voeg zout toe aan het water en breng het aan de kook. Rooster ondertussen de peperbolletjes in de pan tot de geur goed vrijkomt. Leg ze in je pepermolen en maal ze fijn in je pan. Nu de pasta aan het koken is wacht je tot de helft van de gaartijd erop zit. Voeg wat pastawater toe aan de gemalen peper en kies voor een hoog vuur. Reduceer het pastavocht en voeg ondertussen een schep vocht toe aan de gemalen kaas. Meng het geheel tot een mooie, gladde massa. Wanneer de pasta nog net niet al dente is, voeg je hem toe aan de pan. Gebruik meer water om het garingsproces verder te zetten. Voeg de kaas pas toe wanneer je pasta gaar is. Zet het vuur af en meng alles mooi door elkaar. Smakelijk!

LEES OOK: Het verrassende recept voor pasta pesto van chef Massimo Bottura

Je zou ook graag