Charaben – Phoebe

Recept door Silvia Gunadi

BENODIGDHEDEN:

  • Voor het poppetje
    • Japanse (kleverige) rijst
    • Ketchup
    • Nori
    • Surimi
    • Wortel
  • Voor de tamagoyaki (Japanse opgerolde omelet)
    • 2 eieren
    • 1 el mirin
    • 1 el sake
    • 1 tl suiker
    • Snuifje zout
    • Koolzaadolie of een andere neutrale plantaardige olie
  • Voor de kip teriyaki
    • Vlees van 1 kippendij (zonder vel, in blokjes gesneden)
    • Enkele uirokken (in schijfjes gesneden)
    • Teriyakisaus
  • Voor de afwerking
    • Komkommer, edamame, bosbessen en krulsla

BEREIDINGSWIJZE:

Kook de Japanse rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, laat afkoelen tot kamertemperatuur. Meng er wat ketchup onder om het gezichtje en de armpjes wat kleur te geven. Draai de rijst in huishoudfolie en modelleer tot hoofd, lijfje en armpjes.

Maak met nori en wortel oogjes, blozende wangetjes, een mond en haar voor het gezichtje. Doordat de rijst kleverig is, blijven ze mooi op hun plaats. Gebruik surimi om het jasje te maken.

Klop de eieren los en voeg de mirin, sake, suiker en zout toe. Verwarm de tamagoyakipan en strijk die in met plantaardige olie. Giet een kwart van het mengsel dun uit en bak tot een dunne omelet. Rol die zo strak mogelijk op en laat in de pan aan de zijkant liggen. Doe opnieuw olie in de pan en giet er een tweede deel van het eimengsel in. Til even de pasgemaakte omeletrol op zodat het eimengsel eronderdoor kan vloeien. Bak een tweede omelet en rol die strak over de eerste op. Herhaal dit daarna nog twee keer.

Leg de omeletrol op een sushimat en rol het matje strak om de omelet heen. Laat afkoelen en portioneer.

Marineer de blokjes kip minstens een uur in teriyakisaus en bak met een beetje plantaardige olie in de wok tot gaarheid. Voeg op het einde de ajuin bij, maar zorg dat die hun crunch behouden.

Vul de bentobox op. Gebruik schijfjes komkommer, edamame, bosbessen en een blaadje krulsla om alles goed op z’n plaats te houden.

TIP VAN DE REDACTIE:

Tamagoyaki, of Japanse gerolde omelet, kun je maken met welke aromaten je maar wil. Doorgaans wordt die ofwel zoet, ofwel zout afgewerkt.

Je zou ook graag