Chef-kok Timothy Tynes: 'De huidige richtlijnen zijn duidelijk opgesteld door iemand met weinig verstand van horeca'

Heel wat horeca-uitbaters zijn bijzonder terughoudend over de heropstart van hun zaak. De tijdelijke richtlijnen, zoals het verplichte sluitingsuur én reservatie, zijn voor velen niet werkbaar. Wij spraken met eigenaar én chef-kok van Antwerpse Atelier Maple, Timothy Tynes. "Als je nu leest over de regels, dan is het duidelijk dat ze opgesteld zijn door iemand met weinig verstand van de horeca."

We zijn ondertussen begin juni, en desondanks alle informatie heerst er nog steeds heel wat onduidelijkheid over de heropening van de horeca. Hoe voel jij je daarbij?

Timothy: "Er wordt heel wat gespeculeerd door de media, maar zolang de Veiligheidsraad geen datum heeft gegeven, ga ik er niet zomaar vanuit dat we op 8 juni open mogen. Er werd gezegd dat we minstens 3 weken kregen voor heropening. Dat is momenteel zeker niet het geval. En begrijp mij niet verkeerd hé, ik wil ook open gaan maar ik heb mijn twijfels. Als je de huidige regels leest, dan is het duidelijk dat ze zijn opgesteld door iemand die niet veel verstand heeft van de horeca."

Er gaan verschillende maatregelen rond: 1,5 meter afstand, verplicht sluitingsuur, geen menukaarten. 

"Het is gewoon niet logisch. Om maar te beginnen met 1,5 meter afstand. Iemand die geïnvesteerd heeft in een groot pand zal hier beter uitkomen dan een kleine horecazaak. Dat is toch gewoon niet fair? Ook al wil je het goed doen als uitbater, de das wordt je gewoon ter plekke omgedaan. Het sluitingsuur? Absurd. Alsof het virus zich enkel verspreidt na 12u. De winkels kregen geen sluitingsuur, dus ik begrijp niet waarom dit bij horeca wel zo is."

De overheid had het dus wel degelijk anders kunnen aanpakken.

"Zeker. En ik ga niet zeggen dat ze alles fout gedaan hebben, want dat is ook niet waar. De overheid heeft gehandeld om de curve naar beneden te halen, en ze zijn erin geslaagd. Maar er zijn onderweg veel fouten gemaakt. Deze fouten zijn niet rechtgezet en de kleine ondernemers zijn hier de dupe van. Dat is erg jammer."

Desondanks de verplichte sluiting, heb jij je beziggehouden: van Feed The Nurses tot eigen take-away. Was dit een natuurlijke reactie?

"Nils Proost was degene die Feed The Nurses opstartte. Hij ging zijn frigo leegkoken voor de ziekenhuizen. Anders ging het allemaal in de vuilnisbak belanden. Ik vond het een goed idee en heb hem meteen gestuurd om samen iets te doen. Later zijn ook Lars Block, Pieter Coomans en Jolien Laenen en Hendrickx feesten erbij gekomen.We hebben 8 weken gekookt én het werd een mooi project, maar de rekeningen van Atelier Maple betalen zichzelf niet hé. Daarom ben ik begonnen met take-away. Ik heb gekozen voor comfort food, omdat het iets is dat ik ook graag zou bestellen. Comfort food uit verschillende landen, zoals onze gasten van Atelier Maple gewoon zijn!"

Gaan de deuren van Atelier Maple op 8 juni open?

"Deze week lanceren we een nieuwe take-away. Ik weet nog te weinig, dus focus ik mij nog niet op heropening. Mijn vrouw en ik willen onze tijd nemen om alles goed voor te bereiden. Als de Veiligheidsraad aankondigt dat we 8 juni mogen open gaan, dan wachten we zeker nog 4 dagen. We werken op onze eigen manier, niet op de manier die ons wordt opgelegd. Want laten we eerlijk zijn, je doet het goed of je doet het niet. Als de Veiligheidsraad dit ook zou handhaven, was het voor ons allemaal iets eenvoudiger geweest."

https://www.facebook.com/104279094562930/photos/a.104403321217174/141948940795945/?type=3&theater

Horeca Timothy tynes Atelier maple Maatregelen

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties