Cider: de missende schakel tussen bier en wijn

Met zijn frisheid en laag alcoholpercentage is cider het ideale zomerdrankje maar is het nu wijn of bier? Cider is gemaakt op dezelfde manier als wijn maar dan van appels. Dat is het originele recept. Maar tegenwoordig bestaan er ciders gemaakt van verschillende vruchten en zelfs met een toevoeging van hop. Met andere woorden, cider is aan het herleven!

Geschiedenis

Het is moeilijk te geloven dat appels niet vaak werden gegeten vroeger. Ze waren vaak te bitter. In plaats van ze zo te eten persten ze het sap uit de appels en liet het sap fermenteren tot alcohol. Er is zelfs bewezen dat er langs de Nijl in Egypte rond 1300 B.C. al appelbomen stonden! Of de farao's ook cider dronken is niet bekend. Wel weten we dat ze bier dronken en dus wisten hoe het fermentatieproces werkte. Wie weet?

De bereidingswijze

Cider maken is een relatief makkelijk proces wat meer weg heeft van wijn maken dan van bier. Oorspronkelijk vermaalde een cidermolen de appels. In de cirkelvormige bak draaide een stenen molenwiel rond die de appels tot pulp maalde. Nadat de pulp was uitgeperst, fermenteert het sap tot cider met ongeveer 3 % vol. alcohol of meer. Het vergiste appelsap moet rijpen (3 maanden tot wel 3 jaar lang) op houten vaten of foeders voor het op de markt komt.

Soorten cider

Een traditionele cider heeft appels als basis. De smaak kan veel verschillen naargelang de soort appels en het bereidingsproces. Droog, halfzoet, zoet? Met bubbels of zonder bubbels? Je vindt enorm veel variëteiten in appelcider. De meest voorkomende commerciële ciders zijn koolzuurhoudend en vaak verrijkt met verschillende vruchten of smaken. Een populaire trend momenteel is gehopte cider, net zoals je gehopt bier hebt. Hop introduceert een aangename bitterheid en zorgt voor een goede balans.

Naast appelcider bestaan er ook andere ciders of fruitwijnen. Cider gemaakt van peren heet ‘perry’ en is vaak aan de zoetere kant door een gebrek aan zuren in peer. Ook rabarberwijn is een favoriet, een sprankelend drankje dat droog tot licht zoet is. Ideaal als origineel aperitief.

Hoe serveren?

Drink je cider uiteraard gekoeld. Jonge, eenvoudige cider kan je gerust in een tumbler glas met ijs of in een elegant champagneglas serveren. Bij gerijpte, gehopte en complexere cider opteer je voor een breed bierglas met als reden dat de fijne aroma’s dan meer naar voor komen door het contact met zuurstof. De Spanjaarden schenken zelfs hun ‘sidra’ in vanaf grote hoogte. Dat ritueel bestaat al erg lang en ze noemen het escansiar (schenken vanaf hoogte.) Hoe meer zuurstof bij de cider, hoe beter de smaak!

Cider en eten

Cider is het perfecte verfrissende drankje in de zomer op terras. Maar ook in de winter kan je cider drinken! Warm een zoete of halfzoete cider op met specerijen zoals kaneel, anijs en kruidnagel. Een mooi alternatief voor glühwein.

Cider is een zeer gastronomisch drankje. Door de verschillende soorten zou je zelfs bij een volledig menu alleen ciders kunnen drinken. Bij een droge cider proef je amper de appels terug, het heeft eerder een friszure smaak. Ideaal voor bij koude gerechtjes zoals een carpaccio van rauwe vis of een slaatje met geitenkaas. Kleine tip: denk na bij wat je appelmoes eet, daarbij kan je meestal cider drinken zoals bij een varkenshaasje. Bij nagerechten en fruittaarten is cider de ideale match, kies dan bij voorkeur voor een zoetere versie of  een perry. En als laatste bij kazen zoals camembert, de cider zal de vettigheid van de kaas breken en iedere hap zelfs nog beter maken.

Wijn Bier Cider Laag alcoholgehalte Aperitief Rabarberwijn Perry

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer