Clash tussen klassiekers: wat zijn de verschillen tussen mozzarella en burrata?

Een bol mozzarella op ons bord bezorgt ons regelmatig een gelukzalig en vertrouwd gevoel, al zweren sommige fijnproevers bij een smeuïge burrata. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze twee klassieke Italiaanse kazen?

Mozzarella

Een perfecte aanvulling bij pasta, een salade of simpelweg als combinatie bij een verse tomaat met wat olijfolie: iedereen is vertrouwd met de smaak van mozzarella, maar je kan deze kaas in talloze varianten verkrijgen. De exemplaren die je in de supermarkt koopt zijn helaas niet van een erg hoogwaardige kwaliteit, al zijn ze wel breed inzetbaar. 

De Italianen zweren bij ‘mozzarella di bufala’, maar in onze rekken ligt voornamelijk mozzarella op basis van koemelk. Deze variant is iets vlakker en droger van smaak en heeft vaak een rubberachtige textuur. De buffelmozzarella is dan weer vol en romig, zacht aan de binnenkant en iets vetter met een licht zuurtje. 

Maar om jezelf écht een plezier te doen eet je deze Italiaanse klassieker best zo vers mogelijk. Kijk daarom best naar een lokale importeur of producent die dit artisanale product in huis heeft. Je kan het ook zelf maken: wrongel (beter bekend als uitgelekte of gestremde kaas) wordt verwarmd in water of wei tot een elastische substantie die uiteindelijk tot bollen wordt gevormd. 

Burrata

Je houdt van alle romige en zachte kwaliteiten van buffelmozzarella? Dan is burrata ongetwijfeld de kaas waar je altijd al naar op zoek was. De kaas bestaat dan ook voor een deel uit mozzarella, aangezien de buitenkant een stevig korstje vormt. De binnenkant is gevuld met een mengsel van room en wrongel. In tegenstelling tot mozzarella zorgt de hoeveelheid room in burrata voor een veel zachtere en smeuïge textuur. Ideaal om zo te eten, maar om te verwerken in salades of pasta komt mozzarella toch beter tot z’n recht. Voor een op en top verse burrata ga je best eens langs een lokale Italiaanse speciaalzaak, al is dit product ook verkrijgbaar in de supermarkt. 

Je zou ook graag