Culinair Stockholm

De hoofdstad van Zweden, de parel van Scandinavië, het Mekka voor designliefhebbers. Allemaal synoniemen voor Stockholm. Vier favoriete culinaire adresjes in deze stad opgelijst.

Nosh & Chow

Restaurant Nosh & Chow ligt in het hart van Stockholm. Het herenhuis waarin Nosh & Chow gevestigd is, werd eind 19e eeuw gebouwd. Onder Catalaanse interieurdesigner Lázaro Rosa Violán onderging het restaurant in 2013 een metamorfose en kreeg het het levendige loungy interieur dat het vandaag nog altijd heeft. Op de begane grond vind je het restaurant, op de eerste verdieping een bar rondom een courtyard voor de perfecte afterwork.

Je eet hier onder andere gegrilde zeebaars met chimichurri en een prime rib burger met avocado en jalapeños.  

Nosh & Chow, Norrlandsgatan 24, Stockholm

Mälarpaviljongen

Mälarpaviljongen is een idyllische groene oase aan het water, ontworpen door architect Cecilia Johansson. Het werd in 2013 door Condé Nast uitgeroepen tot een van de beste in de categorie “Best Neighbourhood Restaurants in the world”. Van begin april tot eind september kan je hier terecht voor drinken, eten en de (laat) ondergaande zon.

Je eet hier onder andere halloumiburgers, gerookte gamba’s met citroenaioli en kötbullar.

View this post on Instagram

Spring feelings at Mälarpaviljongen #springinstockholm

A post shared by Mälarpaviljongen (@malarpaviljongen) on

Mälarpaviljongen, Norr Mälarstrand 64, Stockholm

Tyge & Sessil

Achter wijnbar Tyge & Sessil zit celebrity chef Niklas Ekstedt, maar chefsommelier Maximilian Mellfors runs the show. Tyge & Sessil is gespecialiseerd in natuurwijnen uit ondervertegenwoordigde regio’s en van kleinschalige producenten. Het eten wordt afgestemd op de wijn en niet andersom.

Je eet hier onder andere forelkaviaar met crispy onions, zure room en azijn & zweedse frambozen met witte perzik, basilicumijs en gekarameliseerd brood.   

View this post on Instagram

Ahh sweet! Memories of Georgia! Archil Guniava produces super small quantities of wine in Imereti, central Gerorgia. This is, to us, a fantastic example of “old/modern” orange wine. Old because the techniques have been used 8000 years+ but modern because there’s a very clean, “unfunky” feeling perhaps coming from the winemaker’s IDEA about the wine BEFORE it’s made? And that being a more modern idea… hmm. Of course we’re guessing right now and maybe @archilguniavawinecellar can answer! Or the guys at @rosforthrosforth? I suppose there are about 20% of cha cha added to the must and the maceration lasts for about 6 months? Anyway, enough of technical details we don’t know about. The wine is for DRINKING, it’s a PLEASURE to drink and it was a PLEASURE to meet you at Zero Compromise in Tbilisi! #naturalwine #vinnaturel #orangewine #amberwine #skinmaceration #qvevri #georgianwine #ovarius

A post shared by Tyge&Sessil (@tygesessil) on

Tyge & Sessil, Brahegatan 4, Stockholm

Volt

Liefhebbers van een minimal mid-century modern interieur – en van goed eten – zijn bij Volt op hun plek. Volt streeft ernaar met zijn keuken zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven. Het restaurant werkt dus ook alleen met producenten die deze visie delen. Een visie die je ook weer terugziet op de wijnkaart – wijnen gemaakt van druiven geteeld met geen of minimale invloed van pesticiden.

Je eet hier een samengesteld vegetarisch- of vismenu met aangepaste dranken en een kaasplankje na.

Volt, Kommendörsgatan 16, Stockholm

Je zou ook graag