De onverdiende slechte reputatie van Beaujolais

‘Le Beaujolais Nouveau est arrivé !’

Bij de meeste mensen klinkt Beaujolais wel bekend in de oren. Jammer genoeg is die ‘faam’ te danken aan het minst kwalitatieve product van de streek de ‘Beaujolais Nouveau’. In het beste geval gaat het hier over een zeer jonge lichte, fruitige rode wijn. Maar in realiteit gaat het om een zuur, wrang, branderig drankje dat de naam wijn amper verdient.

Nadat de vraag naar bijzonder jonge wijnen in het Parijse snobmilieu was ontstaan, stelden de Fransen een commercieel plan op. Zij slaagden erin een hele hype te creëren rond de 3de donderdag van november, de datum waarop de Beaujolais Nouveau op de wereld wordt losgelaten, wat veel vroeger is dan andere wijnen. Na verloop van tijd keek iedereen reikhalzend uit naar die dag. Met als slagzin: ‘Le Beaujolais Nouveau est arrivé! ’ .

Gelukkig is die hype in Europa verdwenen nadat mensen vaak hoofdpijn kregen van de wijn. Wat een gevolg van maceration carbonique, een wijntechniek waarbij de druiven vóór de alcoholische gisting ongeplet in een afgesloten vat onder extra toegevoegd koolzuurgas een periode kunnen rijpen. Maar ook omdat mensen begonnen in te zien dat de wijn eigenlijk niet lekker was. Tegenwoordig wordt er nog steeds Beaujolais Nouveau gemaakt maar een groot deel is nu van betere kwaliteit. Azië, vooral Japan, is wel nog steeds een grote afnemer van de Beaujolais Nouveau.

Het échte Beaujolais

De waarheid is dat de streek prachtige wijnen maakt, voornamelijk rood aangevuld met een klein percentage wit en rosé. Beaujolais is gelegen rond Lyon, net onder de Bourgogne, de elegantste wijnstreek van de wereld. Sommigen rekenen Beaujolais nog bij de Bourgogne maar dat horen de inwoners van Bourgogne niet graag. De rode wijn is gemaakt met de Gamaydruif die een wijn vol rood fruit, zwarte peper en een aards toetsje voortbrengt. Gamay is voornamelijk aanwezig in Beaujolais maar wordt nu ook populairder andere cool climate wijnlanden zoals Zwitserland en Canada.

De 10 cru’s

Op een kleine oppervlakte bevinden zich 10 cru-gebieden met zeer verschillende ondergronden. Dat geeft natuurlijk verschillende wijnen met als paradepaardje Morgon. Wijnen uit Morgon kunnen gerust enkele jaartjes in de kelder bewaren want ze hebben veel diepgang, zijn stevig, edel en hebben complexe aroma’s. De wijn is meer Bourgogne dan Beaujolais. Men zegt vaak van een wijn uit Morgon dat hij het fruit van een Beaujolais en de charme van een Bourgogne in zich draagt. Voor de romantici onder ons is Saint-Amour misschien meer een match, het is een lichte en fruitige wijn. Maar ook Beaujolais-Villages is perfect als lichte rode wijn bij een simpel gerechtje of tijdens de zomer.

Gamay en eten

Het prachtige aan een rode wijn uit de Beaujolais is dat je hem door zijn natuurlijk aanwezige zuren en lage tannines gemakkelijk kan drinken met verschillend eten, het is moeilijk om verkeerd te kiezen. Denk vooral bij gevogelte zoals kip, parelhoen of zelfs fazant. Je kan deze rode wijn zelfs bij een stuk vette vis drinken die eventueel gelakt is met sojasaus of vegetarisch met gelakte aubergine met Griekse yoghurt en pinda. Ook bij Oosterse gerechten of een charcuterieplankje drink je best een beaujolais.

In het kort

Laat je niet tegenhouden door de oude commerciële campagne van de Fransen maar laat je verrassen door een levendige, fruitige wijn met de nodige kracht uit een wijnregio die momenteel aan het herleven is. Hij past bij enorm veel eten en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. De wijn kan jong gedronken worden of je laat hem nog even in de kelder liggen, de keuze is aan jou!

En als afsluiter een regionaal gezegde: “Mieux vaut mettre son nez dans un verre de Beaujolais que dans les affaires des autres!”

Je zou ook graag