De plannen van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens

Over minder dan een maand openen Gert De Mangeleer en Joachim Boudens een totaal vernieuwde versie van hun sharing-restaurant L.E.S.S. by Hertog Jan***. Maar het inventieve horecaduo heeft nog andere plannen.

Iets meer dan anderhalve maand geleden trokken Gert De Mangeleer en Joachim Boudens een streep onder het Hertog Jan-verhaal zoals het tot dan bij iedereen bekend was. De sluiting van het driesterrenrestaurant is echter geen eindpunt, maar de aanloop naar nieuwe projecten.

Een daarvan is de heropening/verhuis/restyling van L.E.S.S. by Hertog Jan***. Dat staat staat voor Love, Eat, Share, Smile: een all-day eatery, laagdrempelig, waar je heel de dag door terecht kunt voor kleine en grote sharing gerechten.

CONCEPT

Ruige Vermeire neemt de dagelijkse leiding in de keuken voor zich, met gerechten gebaseerd op smaken van over de hele wereld. Denk aan een Marrakech-burger over ceviche uit Peru tot dimsum uit Hongkong. Het soort dingen dat Gert zelf thuis klaarmaakt voor familie en vrienden.

Joachim zorgt voor een uitgelezen selectie wijnen en bieren. Hij verlaat daarbij de platgetreden paden en presenteert nieuwe ontdekkingen uit de hele wereld.

INTERIEUR

Tommy Van den Brandt van Another Office nam het interieur voor zijn rekening. Een brutalistisch interieur met plaats voor warme materialen, doorleefde houten tafels, getextureerde muren en een lederen zitbank. Het geraffineerd textiel is van ontwerpster Nathalie Van der Massen.

Tegelijk zorgen de zichtbare technieken in het plafond en het gebruik van gepatineerd metaal voor een boeiend contrast en een internationaal ogend resultaat, waarin gasten uitgenodigd worden om uitgebreid te tafelen.

KEUKENTOOG

Blikvangers in de ruimte is zeker en vast de low seating keukentoog met plaats voor 17 personen en de chunky lederen zitbank. Die zou je eerder verwachten in een zitkamer dan aan een eettafel.

Maar ook het terras en de veranda zullen niet onopgemerkt blijven. Daar kiezen Gert en Joachim voor een massieve houten constructie in donker gebeitst paddock en speciaal glas dat zorgt voor de ideale temperatuur bij elk weertype.

KLASSIEKE KEUKEN

De heropening is voorzien voor maandag 11 maart. Het restaurant verhuist van de Torhoutse Steenweg in Sint-Michiels naar ’t Zand in hartje Brugge.

Op de oude locatie komt dan weer een totaal nieuw restaurant met een klassieke Frans-Belgische keuken. Hoe dit nieuwe restaurant zal heten, is nog niet duidelijk. Dat ook hier de naam het bijschrift ‘by Hertog Jan***’ krijgt, staat wel al vast.

MORE BY HERTOG JAN***

Ten slotte blijven De Mangeleer en Boudens ook de kaart van de topgastronomie trekken. De oude Hertog Jan-hoeve in Loppem wordt meer intimistisch, huislijker aangekleed.

Onder de noemer More by Hertog Jan*** hopen De Mangeleer en Boudens hun sterrenniveau nog te overstijgen, voor telkens een select gezelschap van veertien personen.

L.E.S.S. by Hertog Jan*** – ‘t Zand 21 – 8000 Brugge – www.l-e-s-s.be/nl/

(Foto’s van de oude L.E.S.S.: Piet De Kersgieter; Foto Gert en Joachim: K. Vrancken)

Je zou ook graag