De simpele kookhack die de calorieën in rijst halveert

Hou je van rijst, maar wil je ook op je lijn letten? Goed nieuws! Wetenschappers hebben een manier gevonden, waardoor je wel tot 60 procent minder calorieën binnenkrijgt. Geloof je het niet? Lees dan maar even verder.

Of je nu denkt dat rijst gezond is of niet, er is één ding waar we het allemaal eens over zijn: het is heerlijk! Wetenschappers hebben ontdekt dat je het aantal calorieën dat je lichaam opneemt kunt halveren.

Hoe? Rijst bevat twee verschillende soorten zetmeel: een licht verteerbare en een resistente variant. Je lichaam breekt de resistente zetmeelsoort niet af en zet het dus niet om tot suiker. Licht verteerbaar zetmeel wordt wél omgezet tot suiker. Het resultaat? Te veel suiker wordt omgezet in vet. Te veel aan vet wil je natuurlijk voorkomen, maar gelukkig hoef je het niet te laten staan. Wetenschappers vonden namelijk een manier om ervoor te zorgen dat er meer resistent zetmeel in rijst zit, dan de verteerbare variant.

Kookhack

Hoe verminder je nu de calorieën in rijst? Voeg wat kokosolie toe aan je bereiding. De kokosolie maakt het zetmeel bestand tegen de spijsverteringsenzymen. Om het proces optimaal in werking te zetten, moet je de rijst eerst 12 uur laten afkoelen. Maar geduld is goud - of in deze situatie calorieën - waard, tot wel 60 procent! Deze kookhack kan je best toepassen wanneer je vooruit kookt. Het opwarmen van de rijst, nadat het is afgekoeld, heeft ook geen invloed op het proces. Als het zetmeel eenmaal is omgezet, kan het door warmte dus niet meer terug veranderen.

Wil je aan de slag gaan? Voeg dan één theelepel kokosolie aan een pan kokend water toe samen met een kopje witte rijst. Laat het geheel vervolgens twintig minuten sudderen. Tot de zetmeelkorrels voldoende zijn omgezet. Nu nog 12 uur wachten tot je gerecht is afgekoeld en klaar!

LEES OOK: We koken rijst ons hele leven al verkeerd

Rijst Tipstricks Kookhack

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer