De voorjaarstrend: drink je rode wijn gekoeld!

In het voorjaar of de zomer denken de meeste niet direct aan een glas gekoelde rode wijn, dit wordt gezien als not done. Maar is dat oordeel wel terecht? Gekoelde rode wijn, we snappen dat het vraagtekens oproept bij veel mensen. Op terras kies je al snel voor een witte of rosé wijn. En wanneer we rode wijn kiezen dan drinken we die vaak op kamertemperatuur of zelfs nog warmer. Kortom gekoelde rode wijn drinken is taboe maar nu brengen sommeliers daar verandering in.

Keep it cool

Vroeger zei men dat je rode wijn op kamertemperatuur moet drinken, en dat is ook waar. In die tijd was er nog geen centrale verwarming dus het werd er niet warmer dan 18°C, wat de ideale serveertemperatuur is voor een standaard rode wijn. Tegenwoordig is het in een woonkamer al snel 21°C, wat veel te warm is. Dit is een veelgemaakte fout van de Vlaming. Wanneer weet je dat de wijn te warm is? Dan proef je voornamelijk de alcohol in de wijn en niet de achterliggende aroma’s.

Welke rode wijnen kan je gekoeld drinken?

De regel is vrij simpel. Als de wijn vrij fruitig is dan kan je hem gemakkelijk gekoeld drinken. Denk dan maar aan wijnen gemaakt van Pinot Noir, Gamay, Grenache en Blauer Zweigelt. Deze druivensoorten hebben een dunnere schil waardoor er minder tannines zijn en meer fruitigheid. Ook een jonge, eenvoudige wijn drink je gekoeld.

Hoe koelen?

Koelen doe je dus best met fruitige wijnen tot een temperatuur 12-16°C, krachtigere wijnen drink je rond een temperatuur van 18°C. De beste manier om je wijn wat af te koelen is om hem even in de koelkast de leggen. 30 minuten of zelfs een kwartiertje is vaak al voldoende. Maak geen gebruik van ijsblokjes want dat lengt de wijn aan!

Foodpairing

Doordat koelen de fruitigheid naar boven brengt wordt de wijn ook toegankelijker en past hij bij veel zomerse gerechten zoals paella, gegrilde tonijn of een kaasplankje. Drink eens een gekoelde rode wijn bij een BBQ met een stukje rood vlees als het echt zomers weer is, en kies dan voor een grenache of jonge Spaanse tempranillo.

Je zou ook graag