De witte asperges zijn er weer! Maar welke wijnen drink je er best bij?

Door de zachte winter liggen de Belgische witte asperges al sinds eind maart op ons bord. Op Vlaamse wijze, pittig gekruid of op de grill, er zijn enorm veel variaties. Maar wat drinken we nu het beste bij ons eigen witte goud?

Witte asperges zijn eerder aan de bittere kant dus we zoeken een wijn die de asperges samen met de andere componenten van het gerecht één geheel maakt. De ultieme aspergewijn is niet te licht en niet te zwaar, heeft bij voorkeur géén vatlagering gehad en zeker niet veel tannines. Het is een frisse en ook fruitige wijn, die het lichtvoetige van de asperge ondersteunt. De veiligste optie is om te kiezen voor een witte wijn maar een rode wijn met mooie fraîcheur kan hier ook verrassend goed werken.

À la Flamande?

Asperges op Vlaamse wijze (met geklaarde boter, geprakt ei en peterselie) is een klassieker. Of heb je toch liever met hollandaisesaus? Wat hier opvalt is dat we asperges vaak met een vettige of romige saus eten en om dat wat leven in te blazen kies je best een frisse wijn.

Laat krachtig achterwege en kies voor frisheid

Het selecteren van een wijn die perfect bij asperges is vanaf nu kinderspel. Kies één van de onderstaande wijnen en verras jezelf. Ook een blend van deze verschillende wijnen kan perfect werken bij asperges.

Over het algemeen zweren de Fransen bij Muscat d’Alsace. Een kruidig druifje met aromatische frisheid, die tegen alle soorten aspergebereidingen is opgewassen. Maar niet alleen Franse wijnen kunnen hierbij gedronken worden! Denk maar eens aan een Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc of grüner veltliner uit Oostenrijk die beide bekendstaan voor enorme fraîcheur gecombineerd met subtiele fruitige aroma’s.

Wanneer je je asperges met gerookte zalm serveert of andere krachtige elementen kies je best voor een kruidigere witte wijn die kan opkomen tegen de gerookte smaak en tegelijkertijd ook nog fris is. Riesling, de koning der druiven, is een top optie. Maar ook vermentino en viognier zullen in de smaak vallen.

Voor de rode wijndrinkers zijn er ook een aantal opties. Zolang de wijn fruitig is zonder veel tannines. Denk dan maar aan gamay uit de Beaujolais of cabernet franc uit de Loirestreek.

Toch eens zin in iets anders? Dan is een gehopte cider the way to go! Het is belangrijk dat de cider droog is, en de hop voegt een bittertje toe dat goed samengaat met de asperges.

Koop lokaal

Ook in België maken we witte wijnen die voldoen aan de criteria. Wijndomein Nobel in Lochristi maakt een echte lentewijn op basis van johanitter en bronner, 2 relatief onbekende druivensoorten die samen een frisse, fruitige wijn maken boordevol aroma’s van appels en citrusvruchten. Hij heeft ook kleine accenten van riesling.

Inspiratie nodig? Hier vind je gerechten met asperges.

Je zou ook graag