Deze sommeliers hebben het verschil gemaakt in de Vlaamse wijnwereld

Een sommelier, de persoon die je toevertrouwt met de combinatie wijn en gerecht. Ze beschikken over productkennis in de breedste zin van het woord. Een vak dat niet voor iedereen is weggelegd. Wij stelden de vraag welke sommeliers het verschil hebben gemaakt in de Vlaamse wijnwereld en zo de volgende generatie hebben geïnspireerd hetzelfde te doen. 

Pieter Verheyde – Terminus in Watou

Liefde voor het product staat voor hem centraal. Of het nu over wijn gaat of over het vlees dat hij rechtstreeks van zijn familieboerderij serveert in restaurant Terminus in Watou. Hiervoor heeft hij over heel de wereld gewerkt in driesterrenzaken waaronder ook ons eigen ‘Hof van Cleve’. Met een hart voor de klassiekers schreef hij het boek ‘Champagne’ dat je meeneemt doorheen de befaamde Champagenstreek. Daarnaast won hij in 2011 de prestigieuze wedstrijd ‘Beste Sommelier van België’.

De wijnkaart in zijn restaurant Terminus wordt aanzien als de één van de beste al dan niet de beste die je in België kan vinden. Een zeer breed gamma voor diverse smaken. Jan Van Heesvelde die werd verkozen tot ‘Beste Beloftevolle Sommelier van België’ koos hands down voor Pieter, “ Hij is te gek voor woorden, je kunt er uren naar luisteren! ”. Ook leuk om te weten is dat het restaurant 365 dagen per jaar open is, dus geen excuus om geen stapje binnen te zetten.

Andy De Brouwer – Les Eleveurs in Halle

Altijd op zoek naar de Rock n’ Roll in de wijn-/drankenwereld. Als eigenaar en sommelier van het familierestaurant Les Eleveurs in Halle haalde hij het vak weer van onder het stof. Wie Andy kent weet dat hij altijd met 101 dingen bezig is. Je ziet hem overal tevoorschijn komen, op wedstrijden zowel als medeorganisator als deelnemer. Hij won vorig jaar bijvoorbeeld de titel ‘Eerste Maître d’hotel van België’ en maakt deel uit van de technische commissie van de Belgische sommeliergilde.

Maar je vindt hem ook terug op het televisiescherm met verschillende programma’s op de kookzender Njam!. Zoals Bordeaux Ontkurkt en Belgium Loves Bordeaux samen met Dominique Persoone of het nieuwe programma Apero-Dining waar hij creatieve cocktails uit zijn mouw schudt. Niet alleen op scherm maar ook op papier heeft hij naam gemaakt door het schrijven van verschillende boeken.

En als dat nog niet genoeg is bracht hij in de zomer van 2019 een uniek product op de markt ‘meuZenne’, een mousserend aperitief gemaakt met lambiek uit eigen streek en een ‘vin clair’ die een 2de gisting op fles te laten ondergaan. Het is dus overbodig om te zeggen dat hij velen heeft geïnspireerd door zijn passie te delen en hij zal dat ongetwijfeld verder blijven doen.

And many more

Veel iconen in de Vlaamse wijnwereld zijn na hun jobs in restaurants overgestapt naar hun eigen wijnhandel waar ze de job van zaakvoerder en wijnadviseur op zich nemen of ze verhuisden naar het buitenland om zelf wijn te maken. Volgens het boekje zijn zij dus geen sommeliers meer want ze moeten werkzaam zijn in de horeca.

Ook al mogen zij niet in het lijstje staan, vernoemen we ze toch graag even. William Wouters bijvoorbeeld, jarenlang de zaakvoerder en sommelier geweest in wijnbar Pazzo in hartje Antwerpen en een inspiratie voor velen. Nu maakt hij samen met zijn vrouw wijn in Portugal. Kris Lismont, die zijn wijnrestaurant Mondevino inruilde voor een gelijknamige wijnhandel. En zo zijn er nog veel… Ook de nieuwe generatie zal een aantal sterren met zich meebrengen.

Je zou ook graag