Dit mag je nooit doen met je houten snijplank

Een houten snijplank is niet alleen functioneel maar ook mooi. Toch staan we niet altijd stil bij wat je er nu wel of niet mee mag doen. Wil je dat je houten exemplaar lange tijd meegaat? Dan is het erg belangrijk deze op de juiste manier te onderhouden. 

Don’ts

Een houten snijplank mag je nooit in de vaatwasser steken! Het hout kan namelijk afhankelijk van vocht en verschillende temperaturen krom trekken of scheuren. Met de hand afwassen is dus de boodschap.

Je plank afwassen doe je nooit met koud water. Na gebruik is het belangrijk om heet water én afwasmiddel te gebruiken. Alleen zo spoel je de voedselresten volledig en op een hygiënische manier weg. Dit doe je ook best zo snel mogelijk na gebruik. Zo hebben eventuele voedselresten minder kans om het hout aan te tasten.

Ook een harde spons of staalwol worden niet aangeraden om je snijplank mee te kuisen. Natuurlijk wil je jouw plank helemaal proper krijgen, maar door een harde spons of staalwol te gebruiken, haal je als het ware de bovenlaag van de plank weg. Een zachte spons of een natgemaakte theedoek zijn prima om de snijplank te kuisen.

Do’s

Wat je niet mag doen met je houten snijplank is dus duidelijk. Wat mag je dan wel doen? Wij geven enkele handige tips en tricks om je plank goed te onderhouden. Zo is jouw houten exemplaar een lang leven beschoren.

Om de houten snijplank goed schoon te maken, kan je met een halve citroen het oppervlak schrobben. Strooi hier zeezout over en laat een kwartier intrekken. Spoel af en laat de plank drogen.

Eens de plank proper is, kan je deze best aan de lucht laten drogen. Belangrijk is om de houten snijplank rechtop te zetten – met de nerf van het hout verticaal – en hem niet neer te leggen. Als je hem neerlegt, kan de onderkant namelijk niet goed drogen en kunnen de bacteriën weer opspelen.

Smeer je plank af en toe in, best met snijplank-olie. Van olijfolie wordt de plank namelijk alleen maar glibberig en plakkerig.

Al is het natuurlijk ook belangrijk om je snijmessen scherp te houden. Zo hoef je minder hard te duwen als je je vlees of groenten snijdt. Dat harde snijden veroorzaakt groeven en in die groeven nestelen bacteriën zich graag.

LEES OOK: Wist je dat het gat in je snijplank een handige functie heeft?

Je zou ook graag