Dit zijn de 5 ambitieuze chefs uit de VIER-reeks ‘Ja, Chef!’

Met de docureeks ‘Ja, Chef!’ duikt VIER de komende vier weken elke dinsdagavond in de keuken van vijf ambitieuze chefs met één doel: de gastronomische top bereiken. Passie, ambitie en adrenaline vormen de maatstaf in de keuken van Thijs Vervloet, Pajtim Bajrami, Lode De Roover, Martijn Defauw en Filip De Pauw.

De reeks start met beelden uit juni 2020. Drie maanden na de eerste gedwongen sluiting van de horeca door de coronacrisis zie je hoe de chefs zich allemaal voorbereiden voor een vlotte herstart. Los van deze maatregelen en de crisis kijken ze allemaal met eenzelfde blik vooruit naar de toekomst. De weg naar een ster wordt voortgezet, ongeacht de omstandigheden.

Thijs Vervloet – Colette, Westerlo 

Thijs Vervloet van restaurant Colette is met een Michelinster op 26-jarige leeftijd één van de jongste sterrenchefs van het land. Zijn ambitie? Een tweede ster bemachtigen. Ook tijdens de crisis ontbreekt het Thijs niet aan motivatie en passie om zijn doel te bereiken. Een ambitie die mee aangewakkerd wordt om voor zijn vrouw – die mee in de zaak staat – en zijn pasgeboren dochtertje te kunnen zorgen. In juni ging restaurant Colette opnieuw open op een nieuwe locatie aan de Vijvers in Averbode. Groot, ruim en bijna feeëriek. Kortom: de ideale locatie om iedereen op een veilige manier van de gerechten te laten genieten.

Gault&Millau: 16/20
Judocus Pauwelslaan, 3271 Averbode

Pajtim Bajrami – De Stadt van Luijck, Sint-Truiden 

De keuken van Pajtim Bajrami van De Stadt van Luijk is een moderne, strakke keuken waar elke dag opnieuw gestreefd wordt naar topniveau. Hij heeft één lijn, één standaard en één doel voor ogen: het behalen van een ster. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn vader, die pas een bezoekje aan het restaurant zal brengen wanneer zijn zoon de eerste Michelinster binnenrijft. Perfectie is belangrijk voor Pajtim en dat merk je aan alles. Hij houdt nauwgezet de keuken én de zaal in het oog tijdens een drukke service, om zeker te zijn dat alles vlot verloopt. Niets ontsnapt aan zijn aandacht.

Gault&Millau 16/20
Schepen Dejonghstraat 12-14, 3800 Sint-Truiden

Lode De Roover – Fleur de Lin, Zele

Lode De Roover staat al jaren in de keuken van Fleur de Lin in Zele, samen met zijn vrouw Barbara. Kwaliteit op het bord en een mooie belevenis voor de mensen staan centraal in zijn creaties. Lode mocht dit jaar voor de tweede keer België gaan vertegenwoordigen op Bocuse d’Or, het wereldkampioenschap voor de gastronomie. Het team – onder leiding van coach Nick Bril van The Jane – besloot uiteindelijk om niet deel te nemen aan de Europese finale in Estland, vanwege de coronamaatregelen. Een gemiste kans? Absoluut niet. Lode beschouwt dit als meer tijd om zich voor te bereiden op een nog betere volgende editie.

Gault&Millau: 15/20
Lokerenbaan 100, 9240 Zele

Martijn Defauw – Rebelle, Marke

Martijn Defauw opende restaurant Rebelle in Marke vanuit de intentie een toegankelijk restaurant te creëren waarin alles aan het eten spot-on is en je voldaan – maar niet té voldaan – naar buitenwandelt. Een toegankelijk restaurant werd het zeker, ook voor culinaire recensenten die al snel hun weg naar de keuken van Martijn vonden. Je vindt hem dan ook terug in lijsten met de beste chefs ter wereld, zoals The Best Chef Top 300. Wat de gerechten betreft, proef je in Rebelle voornamelijk visueel minimalistische creaties, die op vlak van smaak een verrassende explosie veroorzaken. Die smaken zijn afkomstig van verse groenten en kruiden die hij zelf gaat plukken bij een lokale boer.

Gault&Millau: 15/20
Rekkemsestraat 226, 8510 Marke

Filip De Pauw – Jerom, Antwerpen

De keuken van Filip De Pauw van restaurant Jerom werd al meermaals op een gelijk niveau gesteld als dat van restaurants met drie sterren achter de naam. Samen met zijn vriendin Roxanne investeert hij elke dag zijn energie in de zaak. Filip wacht voorlopig die eerste ster af, maar zijn plan om het restaurant daarna naar een nog hoger niveau te tillen, ligt al klaar. Een goede organisatie kan hierbij niet ontbreken: van een kruidenschap gerangschikt op alfabetische volgorde tot een duidelijke food-cost berekening en een overzichtelijke boekhouding. Bovendien kweekt hij verse groenten en kruiden in zijn eigen tuin, om zo de kwaliteit en de versheid te garanderen.

Gault&Millau: 14,5/20
Graaf Van Egmontstraat 39A, 2000 Antwerpen

‘Ja, Chef!’, vanaf dinsdag 24 november op VIER om 20u35

LEES OOK: Belgisch team neemt niet deel aan Europese finale Bocuse d’Or

Je zou ook graag