Dit zijn de grootste fouten die je kunt maken met zout

Zout valt niet meer weg te denken uit onze keuken. De heilige drie-eenheid van olijfolie, peper en zout staat niet voor niets aan de basis van talloze heerlijke gerechten. Maar om optimaal te genieten van de smaak, moet je deze fouten met zout vermijden.

Je hebt een pan op het vuur staan waarin een stuk vlees ligt te bakken. Tijd voor zout! Maar zelfs bij deze stap moet je erop letten dat je een paar dingen juist doet.

Je gebruikt het verkeerde soort zout

Hoeveel verschillende soorten zout heb je in de keuken? Een? Twee? Toch zijn er een paar verschillende basisvarianten die je zeker bij de hand moet hebben. Ten eerste: keukenzout. Dat is meestal degene die iedereen in z’n keuken heeft liggen en op tafel zet. Daarnaast heb je ook zeezout, dat chemisch gezien lijkt op tafelzout. Perfect om je gerecht net even een oppepper te geven. Wil je je gerecht besprenkelen op de salt bae manier? Ga dan voor kosher zout. Hij heeft zijn naam te danken aan de manier waarop hij gebruikt wordt. Namelijk het koosjer maken van vlees. Verder wordt deze soort zout vooral in Noord-Amerika gebruikt.

Je bewaart zout niet correct

Zout kan op een droge en koele plaats in een luchtdichte verpakking, mits niet vervuild, onbeperkt bewaard worden. Omdat zout vocht aantrekt kan een aangebroken verpakking met zout vochtig worden. Hou wel rekening dat je zout binnen handbereik ligt. Als het toevoegen van zout betekent dat je kasten moet openen, en weer vijf minuten moet graven, is de kans groter dat je het gewoon niet doet. Nietwaar?

Je hoeveelheid klopt niet

Het kan best wel lastig zijn om de juiste hoeveelheid zout in een gerecht te krijgen, en voor veel gerechten hangt het allemaal af van je persoonlijke smaak. Als het om pasta gaat, zijn de regels iets concreter. Chef-kok Albert Di Meglio sprak met Today over wat hij had geleerd nadat hij niet alleen jaren in het bedrijf had doorgebracht, maar ook was opgegroeid met een grootmoeder uit Sicilië. Zout, zegt hij, is een belangrijk onderdeel van pasta. Het belangrijkste is dat je zout vóór de pasta in het water toevoegt. Gebruik hierbij de volgende verhouding: een doos pasta, een liter water en ongeveer twee à drie eetlepels koosjer zout.

Je vergeet zout in het begin

Last but not least, vergeet niet om zout toe te voegen voordat je aan het gerecht begint. Zout heeft tijd nodig om door zowel groenten als vlees door te dringen, als je het aan het begin van het kookproces toevoegt, heeft het de tijd om dat te doen. Voeg je het alleen tegen het einde toe? Dan krijg je voedsel met een dikke laag zout op de buitenste laag en heel weinig smaak aan de binnenkant.

LEES OOK: Pasta koken, zout en olie toevoegen of niet? 

Je zou ook graag