Econoom over sluiting horeca: ‘Het heeft geen zin om cafés nog maanden aan infuus te leggen’

Het zal nog een hele poos duren voordat we weer op café kunnen gaan. In afwachting van de heropening hebben de meeste uitbaters het wel gehad met stilstand. “Geef ons extra steun”, vragen ze aan de overheid. Econoom Peter De Keyzer ziet daar het nut niet van in.

Na het rookverbod, de witte kassa en verstikkende maatregelen, heb je nu ook corona dat de cafébazen blijft achtervolgen. “Dit is donkere dinsdag”, vatte Horeca Vlaanderen een pleidooi voor financiële steun samen. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen vraagt om extra steunmaatregelen in hoop om daarmee het financiële bloedbad voor veel kroegen te vermijden. Vlaams minister-president Jan Jambon liet weten dat hij niet elke euro verlies kan compenseren.

Volgens econoom Peter De Keyzer is dat de juiste houding. Dat liet hij weten in een gesprek met Het Laatste Nieuws. “Natuurlijk draagt elke Belg de cafésector een warm hart toe, maar vervang het woord eens door de staalsector, de koolmijnen of de auto-assemblage. Het heeft geen zin om een sector die voor corona al zwak stond nu voor lange tijd aan het infuus te leggen. We hebben in het voorjaar al veel geld uitgegeven voor steunmaatregelen en die zijn er nog steeds, maar het is duidelijk dat corona een verhaal wordt van afwisselend verstrengen en versoepelen. Gaan we dan de cafés nog voor maanden — misschien jaren — aan het infuus leggen? Dat heeft geen zin. Geef cafébazen die willen stoppen en iets anders gaan doen desnoods een premie en laat de rest op eigen benen staan.”

Volgens de cijfers van Statbel gingen de voorbije jaren maandelijks zo’n 60 cafés failliet. Het aantal is sinds corona gezakt onder andere dankzij de steunmaatregelen voor ondernemingen.

Je zou ook graag