Een nieuwe toekomst voor (de oude locatie van) Hertog Jan

“En hoe moet het nu verder met Hertog Jan?” Het moet zowat de meest gestelde vraag zijn die Joachim Boudens en Gert De Mangeleer de laatste maanden te horen hebben gekregen. Gisteren, woensdag 5 juni, kregen wij het antwoord van Gert en Joachim. En van Niek. Niek? Wie is Niek?

“Om te beginnen heeft het hier nooit écht leeggestaan”, steekt Joachim Boudens van wal. “Gert is hier elke dag om testen uit te voeren. En de keuken wordt continu gebruikt als voorbereidingskeuken voor L.E.S.S. Eatery. Zelf doe ik hier mijn bureauwerk.”

HET KOT NIET LATEN UITLEVEN

“Toen we de beslissing namen om te stoppen met Hertog Jan als actief restaurant, hebben we ons die vraag natuurlijk ook gesteld”, pikt Gert in. “Wat gaan we doen met de hoeve? Ook al worden keuken en burelen nog gebruikt, het is zonde om de rest van de locatie onbenut te laten. Daarvoor hebben we hier té veel mooie momenten meegemaakt.”

Eén optie was om het restaurant te verkopen. “Er was zelfs een kandidaat-koper, maar achteraf gezien ben ik blij dat we dat niet gedaan hebben”, zegt Gert.

Een andere optie was om de locatie te verhuren als eventlocatie met externe traiteurs. “We hebben toen met verschillende mensen gepraat, maar al heel snel werd voor ons duidelijk dat het geen goed idee zou zijn om meerdere traiteurs en event-planners onze Hertog Jan te laten gebruiken”, zegt Gert. “Als je ieder weekend je locatie ter beschikking stelt aan een andere organisatie, dan krijg je de situatie dat niemand zich nog verantwoordelijk voelt. En dat ‘ze het kot zouden uitleven’, als je snapt wat ik bedoel.”

IN GOEDE HANDEN

En dus kozen Gert en Joachim ervoor om in zee te gaan met één traiteur. “Iemand die een vergelijkbare keukenfilosofie heeft als de onze, die wat betreft respect voor locatie én omgang met mensen dezelfde waarden en normen heeft als wij. Iemand waarbij we het gevoel hadden dat Hertog Jan in goede handen zou zijn.”

En dat zijn dan Niek en Liesje geworden, van Atelier Niek Ducheyne.

“We zijn in 2011 begonnen met een kok-aan-huisformule voor tien tot twintig personen”, legt Niek uit. “Beetje bij beetje kwam de vraag om grotere events te doen, maar die boot hebben we lang afgehouden. We vreesden namelijk dat we voor grotere groepen niet dezelfde kwaliteit konden blijven aanbieden. Maar als een vaste klant je vraagt om een huwelijksfeest te verzorgen, dan doe je dat natuurlijk. En zo deden we alsmaar meer events, voor alsmaar grotere groepen.”

MICHELIN DINER

En hoe ben je dan uiteindelijk bij Gert en Joachim terecht gekomen, Niek? “Gert was al eens komen eten op een van mijn events en we kenden elkaar van Kook Eet. Maar de bal ging pas écht aan het rollen toen ze ons vroegen om hun laatste Michelin diner logistiek en organisatorisch te ondersteunen.”

Iets waar Joachim vandaag nog met veel eerbied en bewondering aan terugdenkt. “Als Hertog Jan was dat ons afscheid van het grote podium, zeg maar. Met zo’n vijfhonderd gasten op locatie (in de Vislijn; nvdr.). En dat is toch nog wel iets anders dan een driesterrenrestaurant in je eigen vertrouwde keuken. Niek is een beetje te bescheiden als hij zegt dat hij ons ‘gewoon wat ondersteund’ heeft. Ik was echt onder de indruk van hun organisatie, van hun timing, van de manier waarop ze met de mensen omgaan.”

En dus krijgt Atelier Niek Ducheyne de exclusiviteit om in de oude Hertog Jan evenementen, recepties, trouwfeesten te verzorgen. Er zijn twee formules: eentje waarin het team van Niek en Liesje alles zelf doet en een tweede formule waarin het event een Hertog Jan-touch krijgt. Gert stelt dan de gerechten op, Joachim verzorgt de drank; de praktische invulling wordt gedaan door het traiteurteam.

STRESS? ALLEEN ALS IK SPEECH

Tot slot: hoe je het ook draait of keert, door deze samenwerking wordt de naam van Hertog Jan gekoppeld aan die van Atelier Niek Ducheyne. Dat moet toch voor stress zorgen? Gasten op een trouwfeest gaan toch automatisch de associatie maken met Hertog Jan? Stel je maar eens voor dat een gast op een trouwfeest achteraf iets op sociale media post in de zin van ‘Trouwfeest van Hertog Jan. Ik had er mij toch iets meer van voorgesteld, van een driesterrenrestaurant.’

“Dat risico ga je nooit helemaal kunnen uitsluiten”, zegt Joachim. “Een goede communicatie dat Niek en zijn team weliswaar de locatie gebruiken, maar niet Hertog Jan zijn, zal al veel oplossen. En los daarvan: Niek is geen sukkelaar, hé. We hebben het hier niet over de beenhouwer van om de hoek die een barbecue voor een communiefeest doen.”

En jij geen stress, Niek? “Stress heb je altijd als je voor grote groepen moet koken. Maar eerlijk: ik had méér stress toen ik daarstraks een speech moest geven.”

(Foto’s: Ekkow Photography)

www.atelier-ducheyne.be

Je zou ook graag