Ex-contactonderzoeker: ‘Ik belde met besmette mensen die meerdere malen op restaurant en café gingen’

Sinds het aantal besmettingen toeneemt, stijgt ook de druk op callcenters. “We hebben op een dag tussen de 35 en 60 gesprekken”, getuigt een ex-contactspeurder aan VRT. “Sommige mensen willen de ernst van de situatie echt niet inzien.”

De horeca was de eerste sector die deze lockdown moest sluiten, en de laatste sector die de vorige lockdown weer open mocht. Maar waarom richten de maatregelen zich zo specifiek op cafés en restaurants?

Superverspreiders

VRT ondervroeg ex-contactonderzoeker, die liever anoniem wil blijven. “Als pas afgestudeerde was het moeilijk om een job te vinden, zeker tijdens de huidige crisis. Toen ik door een interimkantoor werd opgebeld met de vraag of ik tijdelijk als contactspeurder wilde werken, besloot ik om te solliciteren.”

“Op een dag deed ik gemiddeld tussen de 35 en 60 telefoongesprekken. Het aantal hing af van hoe lang ik met besmette personen of hun contacten praatte, maar ook voicemails en foute nummers worden opgenomen in die aantallen”, vertelt ze anoniem aan VRT. “Hoewel de meeste mensen zich aan de regels hielden, viel het mij op hoe nonchalant sommige medeburgers deze crisis aanpakken. Net voor de horeca moest sluiten, belde ik dagelijks met besmette mensen – jong én oud – die meerdere keren per week met verschillende groepen op restaurant of café gingen.” 

Ligt het probleem dan aan het nonchalante gedrag van sommige klanten? “Ik wil niet zeggen dat de horeca de broeihaard van corona is, want diezelfde mensen gingen ook op bezoek bij anderen thuis of deden hun boodschappen in de supermarkt. Ze zijn overal.”

Cijfers

Het risico op superverspreiding in een café is dus mogelijk. Maar helaas kan je het nog niet staven met Belgische cijfers. Het is niet zwart op wit te bewijzen waar die personen de infectie hebben opgelopen, maar we kunnen concluderen dat ze het op verschillende plekken verspreiden.

Bron: VRT

Je zou ook graag