Gaan cafés en restaurants dit jaar nog open? ‘Lente van volgend jaar dan een realistischer tijdstip’

Biostatisticus Niel Hens denkt niet dat de opening van de horeca nog voor dit jaar zal zijn. “We weten dat het een risicovolle omgeving is”, zegt Hens in ‘De Afspraak’. “Dat heeft niks met mensen in de horeca te maken want die doen erg hun best, maar het is nu eenmaal een ontmoetingsplaats.” 

Naast viroloog Marc Van Ranst, is ook biostaticus Niels Hens niet zo positief over de heropening van de horeca. Dat meldde hij gisterenavond in ‘De Afspraak’. “We weten dat het een risicovolle omgeving is. Dat heeft niets met mensen in de horeca te maken want die doen erg hun best, maar het is nu eenmaal een ontmoetingsplaats.”

Wanneer dan wel? “Ik ben positiever over de lente volgend jaar. Dat is een realistischer tijdstip. We moeten perspectief hebben, maar het is belangrijk dat we een derde coronagolf vermijden.Als die er toch komt, dan zijn we de allerslechtste leerlingen van de klas. Zo’n golf zal evenwel nooit van 1 sector alleen afhangen, het zal om een combinatie van sectoren gaan.”

Hens maakt zich weinig zorgen over de scholen, maar geeft wel toe dat ze eigenlijk niet zo veel weten rond kinderbesmettelijkheid. “Het kan een knik in de curve veroorzaken, maar dat is het meest extreme scenario volgens onze berekeningen”, zegt hij in ‘De Afspraak’. “De curve gaat normaal blijven dalen, het zou erg straf moeten zijn als ze weer stijgt.”

LEES OOK: Mag de horeca dit jaar nog open? Dit zeggen de experts

Je zou ook graag