Met deze geheime tips wordt je pasta nóg lekkerder

Niets zo lekker als verse pasta. Stiekem smaakt die pasta nog veel beter wanneer je er zelf voor in de keuken hebt gestaan. Hoe begin je daar het best aan en wat kan er zeker niet ontbreken? Luna Trapani van het Italiaanse restaurant Spritz deelt haar grootste pastageheimen met jou.

In haar eigen plantaardige pastarestaurant Spritz schotelt Luna haar klanten veganistische en smaakvolle pasta’s voor. Vanuit haar eigen Italiaanse roots én de kennis die ze opdeed terwijl ze als kind hielp in het Italiaanse restaurant van haar ouders kent een geslaagde pasta geen geheimen meer voor haar. En voor jou ook niet meer vanaf nu.

1. Less is more

“Heel veel mensen stellen zich de Italiaanse keuken veel moeilijker voor dan deze eigenlijk is. De meest smaakvolle pasta’s zitten net eenvoudig in elkaar en focussen op slechts een paar ingrediënten. Vaak lijkt plantaardig koken nog eens extra ingewikkeld en worden er veel verschillende ingrediënten gemengd. Toch moet je het niet te ver gaan zoeken, want het gaat net om de puurheid en de smaak van elk ingrediënt op zich. Less is more in dit geval.”

2. Basisingrediënten

“Die ‘less-is-more’-tip trek ik zelf door in al mijn pastabereidingen. Een goede basis is wat telt, een goede tomatensaus moet bijvoorbeeld niet te complex zijn. Met verse tomaten, look, olijfolie, zout en verse basilicum kom je al heel ver. Als er één pasta is die ik echt elke dag kan eten, dan is het wel gewoon eentje op basis van verse kerstomaten in de pan met look, olijfolie en goede kruiden erbij. De kruiden maken je pasta helemaal af en kunnen niet ontbreken als basisingrediënt.”

3. Kook je pasta juist

“Een tip die ik niet genoeg kan herhalen: kook je pasta áltijd met zout in het water. Vergeet dat zeker niet. Dat is de allereerste stap naar een succesvol gerecht en die is essentieel. Wat de pastasoort zelf betreft, heb je meer dan voldoende keuzes in alle soorten en vormen. De meeste gedroogde pasta’s die je in de winkel terugvindt zijn volledig vegan, in de verse versies zitten vaak nog eieren. Goed om te weten wanneer je een volledig plantaardige pasta wilt bereiden.”

4. De juiste keuze van kaas

“Kaas kan natuurlijk niet ontbreken in de Italiaanse keuken, daarom ging ik voor Spritz op zoek naar kwaliteitsvolle en lekkere veganistische kazen. Ze smaken hetzelfde als gewone kazen én ze hebben ook dezelfde textuur. Dat is belangrijk om het in de smaak te doen vallen bij mensen die gewone kaas gewend zijn. Verder creëerde ik voor mijn kookboek ‘Veganista’ een recept voor amandelricotta. Deze versie smaakt bijna hetzelfde als gewone ricotta en valt ook bij mijn klanten heel goed in de smaak. Tof voor wanneer je thuis zelf eens wilt experimenteren met iets nieuws en een stapje verder wilt gaan.”

Je zou ook graag