Heiligschennis in de Italiaanse keuken: deze fouten laat je beter achterwege

De Italiaanse keuken zit boordevol simpele en klassieke smaken. Dankzij hun rijke traditie en enorme populariteit kan je hier overal van genieten, maar in de laars van Europa hebben de chefs vaak een erg specifieke werkwijze die in de rest van de wereld niet wordt gevolgd. Deze veelgemaakte fouten laat je dan ook beter achterwege.  

Hoe gemakkelijk de eerlijke gerechten uit de Italiaanse keuken er op het eerste zicht vaak uitzien, hoe meer essentiële ingrediënten en technieken we toch maar niet op de juiste manier gebruiken of toepassen. We geven je een handig overzicht dat je Italiaanse kookavonturen net dat tikje authentieker zal maken.

Pasta

De bereiding van je pasta begint al bij het koken van je water: voeg hier altijd zeezout aan toe, maar laat de olijfolie best achterwege. Die gebruik je uiteindelijk om de pasta na het afgieten extra op smaak te brengen. Boter of room zijn verleidelijke smaakversterkers, maar voor traditionele bereidingen hebben ze daar niets te zoeken.

Sommige combinaties met pasta zijn ze in Italië dan ook liever kwijt dan rijk. Kip of vleesballetjes zijn geen gebruikelijke combinatie, en je geliefde spaghetti carbonara heeft absoluut geen room nodig, maar eierdooiers.

Tiramisu

Vergis je niet: Italianen zijn zoetebekken, en een vers gemaakte tiramisu is dan ook de klassieker bij uitstek. Vergeet niet om eiwit toe te voegen aan je custard om een luchtig effect te creëren. Klop het op tot je een vaste, golvende textuur krijgt, maar stop op tijd om je luchtige effect niet te verliezen.

Kaas

Parmezaanse kaas is zo goed als Italiaans erfgoed, dus pas goed op hoe je hiermee te werk gaat. Deze iconische kaas is alvast een no-go bij pasta met zeevruchten zoals linguine met krab of tagliatelle met scampi’s. Ook gerechten met truffel hebben geen nood aan extra kaas. Wanneer je burrata gebruikt hou je deze best ver weg van de ijskast. Het is namelijk een erg delicaat product dat warmer dan je kamertemperatuur moet worden geserveerd.

Drank

Je flat white of frappucino mag je dan wel volgens je unieke regels bereiden en drinken, maar een echte Italiaanse cappuccino heeft een eigen wil. Buiten het ontbijt mag een cappuccino niet tijdens het eten worden gedronken. Omdat het melk bevat zou de optelsom van de maaltijd te veel calorieën bevatten. Cocktails zijn overigens ook een aperitief, wijn en bier drink je tijdens het eten.

Je zou ook graag