Hoe kies je het koksmes dat bij je past?

Wie dagelijks in de keuken staat, weet dat het perfecte koksmes goud waard is. Je wil vooral dat het goed in de hand ligt, maar dat kan je nu eenmaal niet weten op zicht. Hoe komt het dat een mes dat de ene kok “als een handschoen past”, de andere kok alleen maar gekrulde tenen van frustratie bezorgt? En belangrijker: hoe kies jij het mes dat bij jou past?

We kozen de zegswijze met de handschoen niet voor niets. Of die past of niet, hangt af van de grootte en de bouw van je handen, en daar zit per mens nogal wat verschil op. Welnu, dat is met messen net zo. Wat zoveel betekent als: heb jij een favoriet koksmes dat je als gegoten zit, dan kan het zijn dat je partner of beste maatje datzelfde mes misschien absoluut maar niks vindt.

Ik hoef het helemaal niet zo ver te gaan zoeken. Mijn echtgenoot en ik bijvoorbeeld hebben elk ons favoriete koksmes. Hij gebruikt het liefst een Wüsthof met een lemmet van 26 centimeter, ik daarentegen een Global met een lemmet die 20 centimeter lang is. De Wüsthof ligt erg ongemakkelijk in mijn hand en voelt veel te zwaar aan. Zelfde geldt voor mijn man die mijn koksmes dan weer te licht vindt en de greep als onpraktisch omschrijft.

Een goed koksmes vinden is daarom iets persoonlijks, zoveel is zeker. Vergelijk het met een jeans passen: je weet meteen of je je er goed in voelt. Hetzelfde geldt bij het zoeken naar het mes die perfect bij je past.

Hier zijn 5 punten waar je op moet letten bij het kiezen van een koksmes.

1. BUDGET

Hoeveel ben je van plan te spenderen aan een goed koksmes? Het antwoord op deze vraag zal je al meteen in een bepaalde richting sturen. Ga je langs in een kookwinkel, zal je gegarandeerd ook deze vraag krijgen.

2. EVENWICHT, LENGTE EN GEWICHT

Voel hoe licht of zwaar het mes is. Je zal meteen weten of je lichter of zwaarder verkiest. Ingrediënten snijden lukt beter als je koksmes in perfecte balans ligt in je hand. Daarvoor let je het best op hoezeer het gewicht van de handgreep invloed heeft op het lemmet. Een vaak gehanteerde vuistregel is dat een mes perfect in evenwicht is als je het op de krop – dat deel van het mes waar het handvat over gaat in het lemmet – kunt balanceren. Probeer ook verschillende meslengtes uit: een centimeter meer of minder kan soms een wereld van verschil betekenen.

3. GREEP

Een afgeronde of eerder hoekige greep voelen volledig anders aan. Ook het materiaal waaruit de handgreep gemaakt is, kan daarbij een rol spelen. Voel je je comfortabeler met een metalen, kunststof of houten greep? Ook belangrijk: de vorm van de krop, dat is dat deel van het mes waar het heft overgaat in het lemmet. Sommige mensen houden ervan om met wijsvinger en duim over de krop heen het lemmet te klemmen. Zoals op de foto. Dat gaat comfortabeler bij een glooiende krop, dan wanneer die hoekiger is.  Alleen zijn veel mensen zich er niet bewust van hoe ze het mes precies vasthouden – met alle vingers om het heft geplooid, of met wijsvinger en duim die het lemmet mee omklemmen. Probeer dat dus zeker even uit.

4. SLIJPEN EN ONDERHOUD

Is het mes dat je op het oog hebt makkelijk te slijpen en te onderhouden? Let daarom ook vooral op het soort metaal waaruit het mes bestaat. Zorg dat je hiervan goed op de hoogte bent en win desnoods advies in bij een goede kookwinkel als je online koopt. Sommige legeringen zijn moeilijker te slijpen thuis.

Ook de handgreep kan uit een ander materiaal bestaan dan je lemmet. Hoe onderhoud je best je koksmes? Veel chefs en hobbykoks gruwen bij de gedachte van hun koksmessen gewoon in de vaatwas te reinigen, al ken ik er enkele die hier veel losser mee omspringen. Licht je in.

5. IN DE WINKEL OF ONLINE

Waar koop je best je koksmes: in een goede kookwinkel of op internet? Dit is een puur persoonlijke keuze. Het voordeel die je hebt bij een gespecialiseerde winkel is dat je er goed geadviseerd wordt én je daarenboven verschillende messen kan uitproberen. Is er later een probleem met het koksmes, dan kan de verkoper je gegarandeerd verder helpen.

Aan de andere kan is het erg aantrekkelijk om koksmessen op internet te kopen want de prijzen kunnen er soms een stuk lager zijn. Als je online koopt, zorg dat je perfect weet wat je wil. Ga ook na of de webshop je kiest over een vlekkeloze terugstuurservice beschikt indien je toch niet helemaal tevreden bent.

(Tekst: June d’Arville; Foto: Johan Blommaert)

Kooktips Snijtechniek Koksmes Messen

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties