Hoe komt de hotdog eigenlijk aan zijn naam?

Je hebt vast wel eens trek in zo’n lekkere hotdog. Een worst geklemd tussen een broodje. Maar waarom heet de populaire snack nu hotdog? Schrik niet, van hondenvlees is er geen sprake. Maar het heeft wel iets met honden te maken…

Hoewel hotdogs zeer populair zijn in Amerika, hebben ze hun roots in Duitsland. Meer bepaald in Frankfurt, waar de eerste worsten volgens historici al in de vijftiende eeuw gemaakt werden. Slager Johan Georghehner uit Coburg, Duitsland is mogelijk de vader van de snack zoals we die nu kennen. Hij nam zijn uitvinding mee naar de grootste stad en daar werd zijn worst bekend als de ‘Frankfurter’. Een gelijkaardig verhaal vertellen de Wenen in Oostenrijk, die hun worst een ‘Wiener’ noemen.

Wereldreis

Duitse immigranten zouden de worsten enkele eeuwen later introduceren in de Verenigde Staten, waar ze op het einde van de negentiende eeuw voor het eerst geserveerd werden op een broodje. Een Duitse bakker verkocht broodjes die Dachshunds genoemd werden. De snack werd in een mum van tijd razend populair. Een paar jaar later was het broodje niet meer weg te denken als delicatesse bij sportwedstrijden.

De naam

Waar komt dan de naam hotdog vandaan? Daar bestaan meerdere theorieën over. Een mogelijke verklaring is dat worsten in de negentiende eeuw vaak dogs genoemd werden. Men vermoedde dat er hondenvlees in gedraaid werd, een praktijk die tot het begin van de twintigste eeuw gangbaar was in Duitsland.

Een andere verklaring verwijst naar de dunne, lange teckels die door hun bouw nogal eens het onderwerp van grappen werden. De honden werden vergeleken met worsten. Zo is het broodje met de hete Duitse worst waarschijnlijk aan zijn naam gekomen.

LEES OOK: Voor eens en altijd: wat zit er nu precies in een curryworst?

Je zou ook graag