Horeca-uitbaters over tweede coronagolf: 'We zitten hier met een bang gevoel'

Wetenschappers trekken aan de alarmbel: we zijn aan een tweede coronagolf begonnen. Voor de horeca betekent dat: controles op sluitingstijden, mondmaskerdracht en het gedrag van de klanten. Maar hoe staan horeca-uitbaters er zelf tegenover? "We hebben de eerste lockdown overleefd, maar geen flauw idee hoe de tweede zou verlopen."

De druk op de horeca wordt steeds groter. Sommige experten pleiten voor een nieuwe lockdown mét sluiting cafés en restaurants om een nieuwe coronapiek te vermijden.

Klaas Vanhooren van restaurant Koer-gette

Klaas Vanhooren

Wat heeft de coronacrisis jou gebracht?

"Dat niets zeker is. Het positieve is dat we onze vaste klanten beter hebben leren kennen door take-away. Maar heb ook moeten leren relativeren, want het heeft geen enkele zin om bij te pakken te blijven neerzitten en te klagen."

Er is reeds sprake van een tweede coronagolf, hoe kijk je ernaar?

"Met alle respect voor de zorgverleners, maar ik zit hier als uitbater met een bang gevoel. We hebben de eerste lockdown overleefd, maar geen flauw idee hoe de tweede zou verlopen. En het gaat mij hier niet om geld of terug open mogen doen. Ik heb angst om zelf ziek te worden of mensen te ontvangen die ziek zijn. En natuurlijk maken we ons ook zorgen om ons personeel."

Wat kan de overheid anders doen bij tweede lockdown?

"Duidelijke maatregelen, voorbereidend werken en stoppen met de vinger naar de horeca te wijzen. Wij doen ons best om alle maatregelen na te leven. Dat mag ook wel gezegd worden. De communicatie vanuit de overheid kan ook veel beter: hou iets meer rekening met dat onze frigo's volzitten met etenswaren die beperkt houdbaar zijn. We hebben tijd nodig om een lockdown voor te bereiden."

Koer-gette
Nieuwkapellestraat 21
8600 Nieuwkapelle
0499/42.74.91

Christian Michiels van Cosma Foodhouse

Christian Michiels

Wat heeft de coronacrisis jou bijgebracht?

"Deze crisis heeft mijn leven on-hold gezet. Een gevoel van pre-pensioen vermoed ik. Hoe onwezenlijk de berichtgeving op donderdag 12 maart was, des te meer heb ik genoten van de rust. Weliswaar met mindere dagen, soms ook verveling, maar toch grotendeels genieten."

Er is reeds sprake van een tweede coronagolf, hoe kijk je ernaar? 

"Mocht er een tweede lockdown komen, verwacht ik grote problemen in de sector. De overheid gaat dan nog grotere inspanningen moeten doen. De eerste golf heb ik overleefd door uitstel van van betaling, btw-verlaging en dan nog de hinderpremie en het overbruggingsrecht voor zelfstandigen. Hierdoor gaat 2020 (hopelijk) toch nog positief eindigen."

Wat zou de overheid post-corona beter kunnen doen?

"De overheid en de politici zijn vergeten wat ze vijf jaar geleden beloofd hadden bij de invoering van de witte kassa: btw-verlaging en RSZ-kortingen. Deze is er nu, maar er is een permanente btw-verlaging nodig om de horeca te helpen. Maar dan zitten we natuurlijk nog met problemen voor hotels en andere subsectoren. De burger belasten is géén optie, maar de overheidsfinanciën moeten dringend naar beneden. De burger moet terug vertrouwen krijgen in de overheid en politiek. Dan gaat deze terug consumeren en zal de economie ook een boost krijgen."

Cosma foodhouse
Befferstraat 24, 2800 Mechelen
015 67 00 70

Horeca Corona Coronacrisis Horeca-uitbaters

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties