Horeca vraagt voorrang op de vaccinatie: ‘We zijn dit jaar het hardst getroffen’

Nog even wachten en we kunnen allemaal gevaccineerd worden. De vraag is wel: wie krijgt de eerste prikjes? De Nederlandse horeca vraagt alvast om als eerste in de rij te staan. “Wij zijn dit jaar ook het hardst geraakt door corona.’’

“Natuurlijk eerst de mensen uit risicogroepen en werknemers in vitale beroepen zoals de zorg”, zegt Koninklijke Horeca Nederland. “Maar daarna is het de beurt aan ons. Niet iedereen kan natuurlijk vanuit huis werken en zeker horecamedewerkers niet. KHN zou daarom graag zien dat horecamedewerkers snel toegang tot vaccinatie hebben’’, zegt een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland.

Corona en horeca

Horeca was dit jaar de laatste sector die weer open open mocht. “Scholen als eerste weer openhoreca als allerlaatste“, zei Economieminister Muylle in maart. Hoe gevaarlijk de combinatie kan zijn, wanneer er geen maatregelen gelden, weet heel Europa inmiddels. De eerste massale golf besmettingen kwam vanuit een Oostenrijkse après-ski-bar.

“Het is niet gek om de horeca een vorm van voorrang te verlenen, aangezien de branche eenvoudigweg het hardst is geraakt dit jaar. Vanuit die solidariteit is het wenselijk dat er voldoende snelheid is, om zorg te kunnen dragen voor het weer opbouwen van de sector na deze reeks van verplichte sluitingen en ondernemen op halve kracht’’, zegt de woordvoerder van KHN.

België

Hoe zit het in ons land? België heeft 5 miljoen dosissen aangekocht. Omdat de vaccinatie in twee dosissen moet gebeuren, zouden met de aankoop 2,5 miljoen mensen kunnen gevaccineerd worden. Onderzoekers Jeroen Luyten (KU Leuven), Sandy Tubeuf (UC Louvain) en Roselinde Kessels (Universiteit Maastricht) bevroegen daarom in oktober 2.000 Belgen tussen 18 en 80 jaar. Hen werd gevraagd wie het ‘meest of minst geschikt’ is om voorrang te krijgen bij een eerste vaccinatiegolf: mensen met onderliggende medische aandoeningen, ouderen, de grootste virusverspreiders, werkende mensen, essentiële beroepen, de snelste beslissers of de hoogste bieders?

“We zagen twee duidelijke clusters in onze studie”, zegt gezondheidseconometrist Roselinde Kessels. “Beide clusters waren het ­erover eens dat essentiële beroepen eerst gevaccineerd moeten worden. Maar terwijl de ene cluster daarnaast vooral virusverspreiders wilde aanpakken, dacht de andere groep in de eerste plaats aan de mensen met onderliggende aandoeningen.”

Je zou ook graag