Hotspots: de 6 meest unieke restaurants van Amsterdam

In eigen land weet je meestal wel wat de food hotspots zijn. In het buitenland is het daarentegen als niet-local altijd even zoeken. Aangezien eten vanzelfsprekend een groot deel uitmaakt van een geslaagde citytrip zetten we hier alvast de meest unieke restaurants in Amsterdam op een rijtje voor jou.

Restaurant De Kas – Verse keuken in een elegante stadskwekerij

Het motto van Restaurant De Kas? ‘From plant to plate‘. En dat kan je letterlijk nemen, want De Kas is een restaurant en kwekerij in één. Groenten worden in de ochtend geoogst en in de namiddag al geserveerd op je bord. Op deze unieke locatie in het elegante Amsterdamse park Frankendael in Amsterdam Oost dineer je in de gerenoveerde stadskas waarvan de authentieke elementen bewaard bleven. De geschiedenis van deze stadskwekerij loopt terug tot 1926. Een locatie zoals deze gaat hand in hand met het duurzame concept van dit farm to table restaurant. Alleen al voor het uitzicht op de prachtige tuin waarin ze de groenten kweken een absolute aanrader.

Kamerlingh Onneslaan 3, 1097 DE Amsterdam

Vegan Junk Food Bar – Plantbased genieten in een funky interieur

De Vegan Junk Food Bar is met ondertussen al vijf vestigingen op de teller, waarvan vier in Amsterdam, een echt begrip geworden in Nederland. Food innovation zit volgens de eigenaars zelf helemaal in het DNA van deze keten. Met een hart voor de planeet serveren ze sinds 2017 als eerste restaurant een volledig plantaardig fast food menu. Denk aan: coconut curry ‘bitterballs‘, iconische rainbow fries en een vegan kapsalon. Elke vestiging is anders ingericht om een unieke sfeer te creëren. Veel kleur en streetstyle vormen de rode draad in het interieur. Het perfecte excuus dus om elke locatie eens een bezoekje te brengen én om stiekem de hele menukaart te proeven.

Marie Heinekenplein 9, 1072 MH Amsterdam

REM Eiland – Culinaire hoogstandjes op 22m hoogte

Altijd al willen smullen met een spectaculair uitzicht over de stad en de haven van Amsterdam? Het horecaconcept REM Eiland vervult je wens. Vroeger vond je hier het broadcast platform van piratenzender TV Noordzee. Vandaag worden niet meer je oren zintuiglijk geprikkeld, maar wel je smaakpapillen. Middenin de Amsterdamse Houthavens vind je culinaire hoogstandjes terug op 22m hoogte. Het dakterras is een must try voor wie op de achtergrond van de adembenemende gerechtjes een minstens even adembenemend uitzicht wil zien.

Haparandadam 45-2, 1013 AK Amsterdam

Ctaste – Zintuiglijke ervaring in het donker

Ctaste zet in op een onvergetelijke zintuiglijke smaakbeleving door het eten te serveren in het donker. Smaak en genot staan centraal in hun aanbod. Blind genieten kan van een uitgebreid diner, high wine, high beer, high tea, brunch of een proeverij. Wanneer je een gerecht alleen maar proeft, ruikt en voelt, ervaren je smaakpapillen het eten veel intenser. Na de smaakbelevenis word je naar een verlichte serre geleid waarin het personeel toelicht wat je allemaal hebt gegeten. Het menu blijft dus eventjes geheim tot ná het diner, maar je kan op voorhand gelukkig wel doorgeven of je een aangepast menu wil eten op basis van intoleranties of vegetarische en veganistische voorkeuren. Van een unieke smaakervaring gesproken.

Amsteldijk 55, 1074 HX Amsterdam

RON Gastrobar – Sensationele urban gerechtjes met ster

Op zoek naar een warme, toegankelijke plek om ongedwongen te dineren met vrienden of familie? Dan is RON Gastrobar jouw must visit in Amsterdam. Het geheim van chef Ron? De gouden combinatie van een hippe gastrobar met urban gerechtjes op topniveau. Ron kreeg niet voor niets een ster voor zijn menu. Zet je tanden in zijn beroemde boneless spareribs, de lekkerste steak van Amsterdam of kies voor het legendarische surprise ei. Op zondag zijn er standaard ‘Dimsundays’ om het weekend in stijl af te sluiten. Culinaire hoogstandjes in een gezellige omgeving gegarandeerd.

Sophialaan 55, 1075 BP Amsterdam

MaMa Kelly – Kreeft en kip van kwaliteit

Bij MaMa Kelly moet je zijn voor starters zoals gegrilde avocado met bietenmayonaise en chili cress of frisse oesters, tot een hoofdgerecht bestaande uit verse kreeft of een perfect gebakken steak en desserts zoals mama’s homemade cheesecake. Ze begonnen ooit met de focus op kip en kreeft, die nog steeds centraal staan op het menu, maar breidden ondertussen ook wat uit. Met het volledig roze interieur maakte MaMa Kelly al veel furore op Instagram, maar het eten is die hype ook helemaal waard. Ook van dit restaurant vind je meerdere vestigingen, waar elk interieur een aangepaste touch kreeg op basis van de omgeving. In deze Amsterdamse vestiging bij het Olympisch stadion opteerden ze voor een technisch-industrieel interieur dat aansluit bij de historische Haagse Caballero fabriek.

Olympisch Stadion 35, 1076 DE Amsterdam

LEES OOK: Dit zijn de vijf meest unieke restaurants in Parijs

Je zou ook graag