Huisbrouwerij Sint-Idesbald opent officieel de deuren

Onlangs werd in Koksijde de nagelnieuwe Huisbrouwerij Sint-Idesbald geopend in de voormalige varkensstallen van de middeleeuwse abdijhoeve Ten Bogaerde. Daartoe werd er een samenwerking aangegaan met brouwerij Huyghe uit Melle. De brouwerij ontwikkelt er lokaal geïnspireerde bieren.

De St. Idesbald bieren worden in de Huisbrouwerij gebrouwen met een installatie van CoEnCo, goed voor een capaciteit van 1.000 liter per brouwsel. De mout wordt ter plaatse gemalen, het bier wordt er niet gebotteld maar wordt wel hier geschonken.

Craftbrouwerij

“In de laatste fase gaat het bier naar de drie schenktanks boven de bar”, legt meesterbrouwer Patrick De Waele van brouwerij Huyghe uit. “Voor het brouwen laten we ons inspireren door de seizoenen. We streven er ook naar om te werken met lokale producten.”

En daar blijft het niet bij. “Ook in ‘Haeseveld’, een andere craftbrouwerij waar we met onze brouwmeesters bieren creëren, zagen we al dat de plaatselijk gebrouwen bieren een voltreffer zijn”, aldus Alain De Laet, CEO van Brouwerij Huyghe. “Volgend jaar komt er nog een craftbrouwerij bij, met name de Artevelde microbrouwerij in hartje Gent.”

Uitje

Abdijhoeve Ten Bogaerde is ook een must do voor kunstenaars. Op de fotogenieke site kan je het werk van de Koksijdse beeldhouwer George Grard aanschouwen, en er lopen ook tentoonstellingen over hedendaagse kunst. Na de bierdegustatie in de Huisbrouwerij kan je voor een etentje terecht in het tegenover gelegen en stijlvol ingerichte restaurant Mondieu van chef Ian Wittevrongel, goed voor een vermelding in de Michelin gids.

Wie er een volledig dagje Koksijde van wil maken, kan ook nog één van de zes resterende staakmolens ter wereld bezoeken, waar molenaar Patrick Geryl al 33 jaar aan de slag is (hij is de nog enige overblijvende fulltime molenaar van het land) en met twee lokale bakkers samenwerkt om met het geproduceerde meel een molenbrood te produceren.

De combinatie van Huisbrouwerij Sint-Idesbald, restaurant Mondieu, een snuifje kunst én cultuurhistorische abdijgeschiedenis maken van dit product een kant-en-klare en vooral verrijkende daguitstap.

Je zou ook graag