Is deze zeldzame Filipijnse noot de nieuwe superfood?

Mocht je nog nooit van Mount Mayon Pili Nuts gehoord hebben, dan vergeven we het je graag. Deze zeldzame noot was, voor zover wij weten, nog niet in ons landje beschikbaar en al zéker niet in de supermarkt. Matthieu Vanneste van Traiteur Lamon aarzelt nochtans niet om deze noot de nieuwe ‘superfood’ te noemen.

Mount Mayon Pili Nuts groeien alleen in het wild, op enkele plaatsen in Azië en de Filipijnen, waar ze groeien in het regenwoud rond en op de hellingen van de Mayon-vulkaan. Door de vulkanische ondergrond die tegelijk het bergwater filtert bevatten ze een hoge mineraliteit. Doordat ze in het wild groeien en met de hand geoogst worden, is dit nog een op en top artisanaal product.

Matthieu Vanneste, een jonge kok die enkele jaren geleden een traiteurzaak in Roeselare overnam, noemt het zonder aarzelen een superfood. “Voor 100% natuurlijk, glutenvrij, cholesterolvrij, zonder transvetten en een lage glycemic-index. Daar staat tegenover dat deze noten rijk zijn aan magnesium – goed voor het hart – gezonde vetten en omega 9. Ze bevatten zowel veel proteïnen als vezels en van alle noten bevatten ze het minste calorieën. Enne… ze zijn nog superlekker ook. Een krokante noot met een boterachtige, bijna romige finish.”

Dat ze lekker zijn, wordt alvast bevestigd door jongste editie van de Great Taste Awards, ’s werelds belangrijkste competitie voor vooruitstrevende food producten die elk jaar in Engeland wordt georganiseerd. Dit jaar werden de pilinoten uit zomaar even 12.500 inzendingen uitgeroepen tot Supreme Champion.

Ook op het Brusselse Internatiol taste & quality institute kregen ze een topscore, met het maximum aan 3 sterren. Daar merkte Matthieu Vanneste ze op en hij stelde alles in het werk om ze te kunnen verkopen in zijn traiteurzaak, in exclusiviteit voor de Benelux.

Traiteur Lamon, Grote Markt 18 – 8800 Roeselare – Tel. 051 20 02 70 – www.lamontraiteur.be – Gesloten op zondag

Je zou ook graag