Italië op je bord? Zo maak je gemakkelijk zelf zongedroogde tomaten

Bent u ook gek van pittige, mediterrane smaken? De zongedroogde tomaat is een klassieker die je pasta of salade naar een hoger niveau tilt, maar ook als losstaand hapje heeft deze smaakbom een reputatie hoog te houden. Wij leggen je uit hoe je dit zuiders icoon zonder moeite vanuit je eigen keuken klaarmaakt. 

Ingrediënten voor 1 middelgrote weckpot

  • Ongeveer 1,5 kilo rijpe tomaten
  • 1 eetlepel fijngehakte, verse tijm
  • 5 blaadjes basilicum
  • 2 teentjes look
  • Grof zeezout
  • Olijfolie
  • 4 eetlepels azijn

Verwarm je oven voor op 80 graden. Snijd vervolgens je tomaten in partjes. Kies bij voorkeur voor een iets kleinere, stevige tomaat. Hoe minder water de tomaten bevatten, hoe beter ze zullen reageren op het dehydratatie proces, maar in principe is elke variant geschikt om een goed eindresultaat te bekomen. 

Bekleed je bakplaat met bakpapier en verdeel de stukken tomaat gelijkmatig. Besprenkel het geheel met wat olijfolie. Voeg vervolgens ook de tijm en grof zeezout toe. Laat de tomaten 3 tot 4 uur drogen in de oven met de deur op een kier. Op deze manier gaan ze langzamerhand verschrompelen en niet aanbakken. 

Hydrateren en steriliseren

Leg de tomaten in een kom met lauw water, voeg vier eetlepels azijn toe en laat dit een half uurtje trekken. Zo zorg je voor Laat het geheel afkoelen en schep het vervolgens in de weckpot. Voeg de olie, look en basilicum toe. 

Als laatste stap steriliseer je de gesloten pot door hem 40 minuten te koken in water. Zo zal de look en de kruiden al hun smaken vrijgeven. Laat de pot nu ondersteboven afkoelen en bewaar hem vervolgens in de ijskast. 

Je zou ook graag