Vooral jongeren en vrouwen eten steeds minder vlees

Bijna een kwart van de Belgen jonger dan 34 eet minstens drie maal per week vegetarisch. Dit is een opmerkelijke stijging t.o.v. 2016, toen at slechts 12% af en toe vegetarisch. Vooral vrouwen en jongeren consumeren steeds minder dierlijke producten, maar ook Brusselaars volgen de trend. Zo blijkt uit een studie in opdracht van de vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA).

De vraag naar plantaardige producten stijgt, en daar speelt vzw EVA graag op in. Slechts 72% van de Belgen noemt zichzelf een alleseter die bijna dagelijks vis of vlees eet. De helft van de Belgen is zich ervan bewust dat het in de toekomst een noodzaak zal worden om onze eetgewoonten aan te passen.

Jong en vrouwelijk

Uit het onderzoek blijkt dat vooral jonge mensen en vrouwen steeds minder dierlijke producten eten. Bijna een kwart (24%) van Belgen jonger dan 34 eet minstens 3 keer per week vegetarisch. 6% daarvan is vegetariër en 3% is veganist. Nog maar 61% van de Belgen jonger dan 34 eet bijna elke dag vlees of vis. Dit cijfer is nog nooit zo laag geweest.

De belangrijkste reden hiervoor zijn dierenwelzijn, het milieu en gezondheidsredenen. Dierenwelzijn en milieu zijn veel minder belangrijk bij Belgen ouder dan 55, zij eten vooral vegetarisch voor hun gezondheid.

Ook meer vrouwen noemt zichzelf vegetariër, ongeveer zo'n 5% tegenover 3% van de mannen. Bij flexitariërs zien we hetzelfde patroon: 13% van de Belgische vrouwen tegenover 9% van de mannen eet ongeveer 3 keer per week vegetarisch.

Brussel aan de top

Brussel volgt veel grote steden en behaalt hoge cijfers. Maar liefst 33% van de Brusselaars eet regelmatig vegetarisch, dat is 1/3 van de inwoners. Nog maar iets meer dan de helft van de Brusselaars (57%) noemt zichzelf een alleseter.

Bovendien hebben EVA vzw en Leefmilieu Brussel al jaren een goede samenwerking om de voedingsgewoonten van de Brusselaars te verplantaardigen binnen een uitgewerkte voedselstrategie Good Food.

Om plantaardig eten in de kijker te zetten lanceert de organisatie daarom de Veggiechallenge. Deze gaat van start op 1 maart en hierbij proberen de deelnemers dertig dagen meer vegetarisch te eten. Ze krijgen hierbij professioneel voedingsadvies en toegang to zo'n 700 gezonde recepten. In België hebben zich reeds zo’n 8.000 mensen aangemeld.

De VeggieChallenge is een campagne van EVA vzw met de steun van Garden Gourmet, Aoste, Lima, Nutrition et Santé en Brussel Leefmilieu in kader van de Good Food strategie.

Brussel Groenten Vegetarisch Plantaardig Studie Vrouw Jongeren

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties