Culinaire Ambiance: Juli 2019

Heerlijk zomers!

De Belgische kust, van De Panne tot Knokke. De ene houdt meer van kust in de winter, lekker uitwaaien aan het strand. Frisse wind. En daarna opwarmen bij een lekkere koffie of een warme wafel. De ander houdt dan weer meer van de zomer. IJsjes eten, pootjebaden, zandkastelen bouwen met de kinderen of kleinkinderen. Maar ja, eigenlijk is de Belgische kust altijd mooi. Ook voor de levensgenieter is het de place to be. Een artisanale garnaalkroket waar je het zilte zeewater als het ware nog in proeft. Ostendaise oesters. Verse vis zo uit de vismijn op je bord. Voor iedere genieter heeft de zee iets lekkers te bieden. En nergens zijn deze gerechtjes zo lekker als aan het zeetje zelf. Al zijn ze elders te landen ook niet te versmaden. Het is trouwens erg de moeite om zelf eens in Koksijde te gaan kijken hoe de garnalen nog op traditionele wijze door de garnaalvissers in hun hoge laarzen en gele jekkers opgevist worden. Op bonkige Brabantse trekpaarden, tot hun borst in het zilte zeewater zijn ze al van ‘s ochtends vroeg – of zeg gerust ‘s nachts want de echte visser gaat er al om twee of drie uur op uit – in de weer om deze unieke Belgische lekkernij tot bij u te
brengen. Alleen in Koksijde kunt u hen nog aan het werk zien. Zeker doen als u nog eens aan de kust bent. En daarna, met een handjevol vers geoogste garnalen op een terrasje smullen. De traditie van de garnaalvissers te paard werd niet voor niets in 2013 door de UNESCO uitgeroepen tot immaterieel werelderfgoed. We mogen daar gerust trots op zijn. Maar de kuststreek is natuurlijk nog zoveel meer dan deze klassiekers uit de zee. Ook het land heeft heel wat te bieden. Denk maar aan de runderen uit de Vlaamse polders. Of de lekkere streekbiertjes als Keyte, Nieuwpoortse Roste Jeanne, Pier Kloeffe en Wulps Blondje. Kortom, het is niet voor niets dat heel wat chefs graag culinaire inspiratie opdoen aan de Belgische kust. Met andere woorden: ga deze zomer nog eens lekker genieten van de zee en al het lekkers dat de Belgische kust te bieden heeft. En tot dan, alvast veel leesplezier.

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Elke maand de digitale versie van het magazine
en toegang tot alle artikels. Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €0.99
Nadien slechts €2.99 per maand

Ben je al abonnee? Log hier in en krijg
toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Je zou ook graag