Kweepeer: Wat te doen met deze vergeten vrucht?

Het is weer zover, de oogst van kweepeer is volop bezig. Je kan ze nu vinden in de speciaalzaken of misschien heb je wel een gebuur die kweeperen in zijn tuin heeft staan. Maar wat doe je er mee? De vrucht zo eten, is geen goed idee. Ze vraagt veel liefde, geduld en wat kookervaring en als resultaat een bom van smaak. Ze heeft zelfs geneeskundige krachten!

KWEEPERENMOES

Laten we starten met de gemakkelijkste bereiding: kweeperenmoes, de perfecte vervanger van appelmoes. Wat dacht je van zwarte pens met kweeperenmoes en kruimels van geitenkaas?

Schil de kweeperen en ontdoe ze van klokhuis, steel en kroon. Snij in middelgrote gelijke stukken en zet op een matig vuur met een goede bodem water in een kom met deksel. Laat de peren zachtjes garen en voeg op het laatste een eetlepel per kweepeer suiker aan toe of een ander zoetmiddel als agave of ahornsiroop. Laat het geheel nog een minuutje verder pruttelen.

CARNE DE MEMBRILLO

Heb je wat tijd over of ben je multifunctioneel in het huishouden, dan ben je klaar om carne de membrillo of kweeperenpasta te maken. Opgelet: je moet goed beseffen dat je een uur of 3 zoet bent met dit recept. Hoe meer volume, hoe langer het duurt. Maar al dat werk loont de moeite, want het resultaat is een smaakbom die je perfect kan serveren bij kaas of gewoon als snoepje eten. Bij het ontbijt kan het ook, op een vers geroosterd stukje brood.

Borstel het dons van de kweeperen en spoel ze af met koud water, snij ze in 4 en verwijder het steeltje, de kroon en de pitjes. Het klokhuis mag er voorlopig nog inblijven. Leg de peren in een kookpot en zet ze net onder water, kook ze tot deze gaar zijn. Haal ze uit het kookvocht en laat ze even afkoelen, het kookvocht laten we ook afkoelen want hier kunnen we nog leuke dingen mee doen.

Verwijder de klokhuizen uit de kweeperen en mix de peren in een keukenrobot samen met griessuiker (1kg kweeperenvlees = +/- 900gr suiker). En nu komt het engelengeduld; giet de massa in een vuurvaste schotel met een hoge rand en plaats deze in een voorverwarmde oven van 130c° à 140C°.

Roer de massa om het kwartier om en open af en toe de deur van de oven zodat het vocht er uit kan. Dit proces blijf je herhalen tot de massa bij het roeren bijna niet meer terugzakt, dit kan 2 tot 3 uur duren. Daarna stort je de massa op een platte plaat om op een koele droge plaats af te koelen. Eenmaal afgekoeld is de membrillo klaar!

Met het kookvocht kan je een klassiek gelei maken, sorbet of pates aux fruits.

(Tekst: Jurgen Brouillard)

Kooktips Kweepeer Vergeten fruit

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties