Laboratoriumvlees: slechts een hype of een nieuwe revolutie?

Je kan er niet meer omheen, namaakvlees schiet als paddenstoelen uit de grond. Veganistische voeding met de textuur en smaak van vlees, maar zonder enige dierlijke tussenkomst. Kijken we naar een toekomst zonder  massaproductie van vlees? Of is namaakvlees slechts een veganistische hype? 

De veganistische revolutie

Vroeger kwam het merendeel van de dierlijke producten rechtstreeks van de lokale boer. Maar door de enorme stijging van de wereldbevolking steeg ook de vraag naar vlees. Nu komt ons vlees voornamelijk uit massaproductie.

Als we de wereld willen redden, moeten we onze eetgewoonten onder de loep nemen. Daar is geen twijfel aan. De veehouderij zorgt voor 14,5 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikassen. Zonder het grootschalig land- en watergebruik bij gerekend. Maar moeten we allemaal plots veganistisch worden? Het antwoord is neen. Ons meer focussen op een plantaardig voedingspatroon is al een goed begin.

Wetenschappers zijn volop aan het experimenteren met vleesloos vlees. Microsoft-oprichter Bill Gates heeft een deel van zijn fortuin geïnvesteerd in het namaakvlees bedrijf Impossible Foods. Hij gelooft in een toekomst met vlees zonder enige dierlijke tussenkomst. Hoewel we er nog lang niet zijn, hebben Impossible foods en Beyond Meat een revolutie op gang gezet. Grote ketens springen mee op de vleesloze trein: KFC introduceert de vegan chicken wings, McDonald's breidt zijn veggie assortiment uit, supermarkten maken plaats voor vegetarische opties.

Vlees dat gekweekt wordt in laboratoria, waar is het uit gemaakt? Hoe komt het dat plantaardige voeding bloedt? Het is nog allemaal niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.

Ingrediënten

De ingrediënten hangen af van de makers. Het belangrijkste is dat het product gemaakt is uit plantaardige bouwstenen die eveneens in vlees voorkomen zoals bijvoorbeeld: eiwitten, lipiden, mineralen, koolhydraten. Wetenschappers willen de vezelachtige structuur van vlees nabootsen door middel van verhitting en afkoeling. De bedoeling is niet om vleeseters te overtuigen om minder vlees te eten, maar om ze een alternatief te geven. Daarom bloedt het namaakvlees ook, het is een nabootsing van iets dat al bestaat. Maar vooraleer we vlees vlekkeloos kunnen namaken, is er nog heel wat onderzoek nodig. Daarom is het ook belangrijk dat de vraag naar vleesloze producten stijgt. 

Toekomst

Als we de wereldbevolking in 2040 nog willen kunnen voeden, gaan we ons eetpatroon drastisch moeten veranderen. De groeiende welvaart zorgt voor een onhoudbare situatie, met drastische gevolgen nadien. Het is dus vitaal dat we ons meer richten op planten ipv dierlijke producten. Maar het is geen verandering die overnacht gaat gebeuren. Het is een menselijk mechanisme om bang te zijn voor verandering. Velen zien veganistisch eten als een ver van ons bed show. Vlees is wat we altijd al hebben gegeten, dus we blijven er graag bij. Bovendien heeft het aanbod ook een invloed op ons koopgedrag.

Of we allemaal tegen 2040 veganistisch gaan eten is nog niet zeker, maar dat de de productie en consumptie van vlees wereldwijd gaan moeten halveren om een rampzalige klimaatverandering te vermijden heeft de wetenschap meerdere malen bewezen. Plantaardig eten is al lang niet meer enkel voor fitnessgoeroes en milieuactivisten. Het is een nieuwe manier van eten voor de gewone mens. En hoewel ons eetpatroon groener wordt, ziet onze toekomst er toch nog rooskleurig uit.

Vlees Vegan Nieuws

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer