Legendarische horecazaak heropent met sociaal project en bomma's keuken

Echte sinjoren hoeven we Café Kiebooms wellicht niet voor te stellen. Maar ook wie níét geboren en getogen is in Antwerpen, zal wellicht aangegrepen worden door de geschiedenis én het toekomstperspectief van dit roemruchte adres aan het De Coninckplein.

Kiebooms. Het is een beetje een vreemde naam voor een horecazaak. Hoewel het oorspronkelijk “Olympia” heette, werd het café door de Antwerpenaren al snel herdoopt tot “De Kiebooms”, naar de uitbater ervan, de Antwerpse accordeonist Leo Kiebooms, die van het café in de jaren 50-60 een van de populairste jazzclubs in Antwerpen maakte.

Het café werd ontworpen door dezelfde architect die destijds ook de Antwerpse cinema’s in de binnenstad ontwierp en al die jaren is de art-décostijl min of meer intact gebleven.

Na de dood van Leo Kiebooms heeft het café lang leeg gestaan, tot Koen Raeymaekers en Victor Mees Junior (de zoon van de legendarische voetballer van den Antwaarp), het in 2010 nieuw leven inbliezen. Die wilden de traditie van muziekcafé doen herleven, maar kregen problemen met een aantal buurtbewoners, waardoor er een muziekverbod kwam en uiteindelijk een faillissement.

Een weinig verkwikkende zaak, maar enkele jaren later ziet de toekomst er toch weer iets beter uit voor dit authentieke pand. De vzw Rekreatief heeft het overgenomen en gaat het omtoveren tot een bistro, met gerechten uit grootmoederskeuken.

Het mooie is dat met de heropening de toekomst van De Kiebooms niet alleen gered is, maar dat hier ook een mooi sociaal project ontstaat. Rekreatief is wat men een maatwerkbedrijf noemt, een sociale onderneming die werkt met mensen die op de reguliere arbeidsmarkt weinig kansen krijgen: mensen met een beperking, daklozen, vluchtelingen, etc. Op die manier worden die mensen opgeleid en klaargestoomd om alsnog op de reguliere markt terecht te komen.

Laat je daardoor niet afschrikken: de keukenbrigade wordt geleid door Peter Deblieck, een chef die z’n sporen eerder al verdiend heeft, en een aantal van de koks onder hem hebben ook de nodige ervaring. “Alles wordt vers in eigen huis bereid, tot en met het brood en de koekjes bij de koffie”, zegt Joeri Arts van Rekreatief. “Met hoofdgerechten van rond €15 wordt dit een volwaardige brasserie met eenvoudige gerechten zoals de bomma die vroeger maakte, maar wel top. Het is de bedoeling dat Kiebooms op termijn de reputatie krijgt van een adresje waar je terecht kunt voor de beste (traag gegaarde) varkensribbetjes of stoverij.”

In afwachting van de opening op 1 december ligt het pand er nu nog bij als een bouwwerf, maar toch is het niet de bedoeling dat het interieur veel gaat veranderen. “Integendeel, zelfs. We hebben het café volledig gestript en alles overgebracht naar onze ateliers, om het interieur in z’n oude glorie te herstellen. Het is juist de bedoeling dat de Kiebooms er weer perfect zo zal uitzien als bij de opening. Maar dan opgefrist en ontdaan van alle – meestal lelijke – veranderingen die er daarna zijn bijgekomen.”

En de muziek – de struikelsteen voor Mees en Raeymaekers? “Muziek hoort bij het concept van Kiebooms. We gaan beginnen met live optredens elke donderdag.”

(Tekst: Raf De Mot)

Kiebooms, De Coninckplein 18 – 2060 Antwerpen. Heropening op 1 december

Bistro Belgische klassiekers Café kiebooms Grootmoeders keuken

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer