Lekker lokaal: Antwerpse Handjes

In Lekker lokaal zetten we een streekproduct in de kijker. Vandaag is het de beurt aan de Antwerpse handjes.

De oorsprong

Voor de oorsprong van de naam van deze artisanale koekjes, moeten we terug naar de oorsprong van de naam van de stad Antwerpen. Antwerpen is een verbastering van het woord “handwerpen”. De schippers die de Scheldestad binnenvoeren moesten tol betalen aan de reus Druoon Antigoon. Indien ze dit weigerden, hakte Antigoon hun hand af en gooide het in de rivier. Druoon Antigoon was de schrik van menig schipper tot Silvius Brabo, een Romeinse honderdman, de strijd aanging met Druoon Antigoon en hem uiteindelijk ook doodde. Vervolgende hakte Brabo de hand af van Antigoon en gooide die in de Schelde. Sindsdien is Brabo het symbool van de stad Antwerpen.

Het Antwerps handje ontstond in 1934. Banketbakker Jos Hakker -what’s in a name- wilde dat zijn stad een plaatsje kreeg in de culinaire geschiedenisboeken. Dit bracht de Koninklijke Vereniging van meester-banketbakkers van Antwerpen op een idee: een bakwedstrijd. Van de 43 deelnemers ontwierpen zes ervan een koekje in de vorm van een hand en twee hiervan leken op het handje zoals het er vandaag uitziet. Een van die twee koekjes werd door Jos Hakker gemaakt.

Een onafhankelijke jury beoordeelde de koekjes op smaak en verkozen het koekje van Jos Hakker als winnaar. Het koekje werd al snel heel populair, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog moest het jammer genoeg aan populariteit inboeten. Het was pas ver na de Tweede Wereldoorlog, in 1956, dat enkele bakkers voorstelden om het Antwerps Handje in z’n eer te herstellen. Er werd een reglement opgesteld waarin onder meer de vorm, de samenstelling en de verpakking door een octrooi werden beschermd. Enkel leden van de Syndicale Unie voor Brood-, Banket-, Chocolade en IJsbedrijf mogen het koekje vervaardigen.

De ingrediënten

De ingrediënten van een Antwerps Handje zijn simpel maar geniaal: boter, suiker, eieren, bloem en geschaafde amandelen.

Het Antwerps Handje is ook in chocolade te verkrijgen en sinds 1982 is er ook een handje met een vulling van marsepein en Elixir d’Anvers en een handje met pralinévulling te verkrijgen.

Antwerpse handjes Geschiedenis Lekker lokaal

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties