Lekker lokaal: Filet d'Anvers

Een Antwerpenaar is zonder enige twijfel en zeer terecht trots op filet d’Anvers, een stukje gerookt rundvlees. Voor filet d’Anvers wordt de spier van het muisstuk gebruikt, een zeer mager stuk vlees, dat door de beenhouwers Antwerpse filet wordt genoemd. Het vlees wordt gepekeld, gerijpt en tenslotte gerookt tot een fijn stukje charcuterie.

Vlees zouten en roken is een eeuwenoude traditie die er nog steeds voor zorgt dat vlees langer bewaart en bovendien meer smaak heeft. Deze charcuterie is niet alleen in Antwerpen bekend, maar ook ver daarbuiten. Elke slager heeft zijn eigen bereidingswijze en recept. Maar het principe blijft eigenlijk altijd hetzelfde: mooie stukken spier van het muisstuk worden ontvliesd, het vlees wordt gezouten en daarna moet het vlees rusten. Tijdens deze rustperiode kan het vlees rijpen. Na dit rijpingsproces worden stukken vlees koud gerookt met beukenhout. Door het zouten, drogen en roken krijgt de filet d’Anvers de typische, zachte smaak.

Filet d'Anvers is goed op weg om, naast het label van erkend streekproduct, ook het Europese beschermingslabel te krijgen. Louis-Phillipe Michielssen, zaakvoerder van vleeswarenfabrikant LMJ in Schoten, is één van de bekendste en belangrijkste fabrikanten van filet d'Anvers. Hij is dan ook de initiatiefnemer om het stukje vlees te beschermen in kwaliteit en bereiding. En dat is voor filet d'Anvers zeer belangrijk. Er bestaat namelijk een misverstand dat filet d'Anvers gemaakt is van paardenvlees. Maar dat is dus niet zo. Enkel en alleen Belgisch kwaliteitsrundvlees komt in aanmerking voor filet d'Anvers.

Butcher's Store Antwerpen
Boomgaardstraat 1/3, 2018 Antwerpen
Tel: 03 455 39 44


 

Pekelen Roken Filet d'anvers Drogen Zouten

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer