Lode De Roover blikt terug: "Teleurgesteld in de punten, niet in de prestatie"

Achtste plaats is het dus geworden. Zelf reageerde Lode De Roover met zijn winnaarsmentaliteit onmiddellijk na de proclamatie teleurgesteld, maar laten we toch maar niet vergeten dat een achtste plaats in een wereldfinale het beste Belgische resultaat is sinds zéér lang.

Wat had het team dan verwacht, misschien? Kortbij het podium – top-5. Chef Lode De Roover: “Ik heb altijd gezegd: ‘Als we voor Finland en Frankrijk eindigen, zit er zelfs een podium in.’ Je hoort dan tijdens de proclamatie dat Frankrijk en Finland de prijs krijgen voor respectievelijk voor- en hoofdgerecht en dan begin je te hopen, want die prijzen worden gegeven aan landen die niet op het podium staan.”

Coach Jo Nelissen was onmiddellijk na de afloop van de wedstrijd nuchter: “We hebben onszelf niks te verwijten. We hebben geen fouten gemaakt, alles is doorgegaan zoals we het gepland hadden. Maar je zit hier met de 24 beste landen ter wereld: als je dan ‘maar’ achtste wordt, wil dat niet zeggen dat je niet goed was, maar dat er zeven andere landen beter waren.”

Vanochtend, donderdag 31 januari, zat Lode De Roover met zijn analyse op dezelfde golflengte. “We zijn teleurgesteld in het resultaat, maar niet in onze prestatie.”

De analyse van de punten lijkt Lode daarin gelijk te geven: het Belgische team kreeg van de keukenjury, die toezicht houdt op het respecteren van het reglement en de hygiëne, maar die vooral quoteert op het getoonde vakmanschap, de tweede plaats – met 214 punten tegenover 174 voor podiumwinnaar Denemarken.

“Misschien moeten we wat internationaler gaan koken”, zegt coach Nelissen. “Wij zijn dicht bij onze typische Vlaams-Belgische kookstijl gebleven en ik kan me voorstellen dat dit voor bijvoorbeeld een jurylid uit Thailand wat té ver staat van zijn eigen belevingswereld.”

Daarom dat het interessant zou zijn om volledige transparantie te krijgen in de punten: welk jurylid heeft welke punten gegeven aan welk land? Niet vanuit een soort van rancune (“Ah, wij krijgen maar zoveel punten van Amerika? Wacht maar tot over twee jaar” of “schandalig, die vriendjespolitiek tussen de Scandinavische landen), maar gewoon als deel van een leerproces om te weten wat de juryleden precies graag hebben.

Wat Lode De Roover wél een beetje dwarszit, is dat sommige landen het blijkbaar niet zo nauw namen met de opdracht en daarvoor niet werden afgestraft. “Sommige chartreuses hadden maar weinig met het originele concept te maken en van sommige landen weet ik zeker dat het vlees geen pan gezien heeft, hoewel de opdracht uitdrukkelijk was dat het vlees op het been op een klassieke manier geroosterd moest worden.”

En hoe moet het nu verder, Chef? “Mijn doelstelling was om heel het traject te doorlopen en daarin te groeien als chef. Dat is zeker gebeurd. Nu ga ik eerst wat bekomen (Fleur de Lin blijft gesloten tot 6 februari) en wat tijd voor mezelf nemen. Daarna volgt er een evaluatie, maar ik wil sowieso bij de structuur betrokken blijven, bijvoorbeeld in de begeleiding van mijn opvolger.”

(Foto’s: Pieter D’Hoop)

Bocuse d'or

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer